Tort motylek

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczny tort z truskawkowym kremem. Przygotowałam go na 3 urodziny małej Zosi.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1,5 szklanki drobnego cukru
    3/4 szklanki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka
    2 jajka

    Krem:
    600 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    1 śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    400 g truskawek

    Masa cukrowa:
    800 g cukru pudru
    100 g glukozy
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody
    kilka kropli aromatu migdałowego
    odrobina oleju kokosowego
    barwniki spożywcze (różowy, niebieski, fioletowy)

    Krem maślany:
    200 g masła
    1 jajko
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny
    barwnik różowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort truskawkowy

Tort motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka lekko roztrzepać. Dodać maślankę, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do ich połączenia się. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • tort motylek 2. Śmietanę 30% ubić ze śmietan - fixem oraz cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone i kilka kropli soku z cytryny, dokładnie wymieszać. truskawki pokroić na drobne kawałki, wmieszać w krem. Przygotowane blaty przełożyć kremem.
  • tort motylek 3. Przygotować krem maślany:
    Masło utrzeć na puch. Oddzielić żółtko od białka. Ubić białko do białości, następnie dodać połowę cukru pudru i zmiksować. Resztę cukru pudru dodać do żółtka i utrzeć. Tak przygotowane składniki, różowy barwnik oraz sok z cytryny dodać do masła, ubijać kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
    Przygotowanym kremem przesmarować tort z wierzchu, aby dobrze trzymała się na nim masa cukrowa. Tort schłodzić w lodówce.
  • 4. Przygotować masę cukrową:
    Żelatynę zalać wodą, dodać glukozę. Żelatyna musi się rozpuścić, więc trzeba wstawić ją na chwilę do mikrofalówki lub podgrzać na parze, ale nie zagotować. Cukier puder podzielić na dwie części. Jeszcze ciepłą, ale rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na jednej części cukru pudru i mieszać łyżką do połączenia składników. Dosypywać sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa stanie się wystarczająco elastyczna, dzielić na części i dodawać barwniki. Nieużywane w danej chwili części masy cukrowej przechowywać w foliowych torebkach szczelnie zawinięte. Aby masa lepiej odklejała się od wałka, posmarować go olejem kokosowym.
  • 5. Masę w kolorze różowym rozwałkować i obłożyć nią cały tort. Z zabarwionych części masy wyciąć motylka, ozdoby na skrzydełka i literki. Przyklejać poszczególne części do tortu smarując detale od spodu odrobiną wody. Białą część masy rozwałkować na długi pasek, umocować u nasady tortu,a na styku dwóch końców przykleić uformowaną kokardkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa plastyczna Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować