Krem:
600 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
400 g truskawek
Masa cukrowa:
800 g cukru pudru
100 g glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
kilka kropli aromatu migdałowego
odrobina oleju kokosowego
barwniki spożywcze (różowy, niebieski, fioletowy)
Krem maślany:
200 g masła
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
barwnik różowy
1.Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka lekko roztrzepać. Dodać maślankę, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do ich połączenia się. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2.Śmietanę 30% ubić ze śmietan - fixem oraz cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone i kilka kropli soku z cytryny, dokładnie wymieszać. truskawki pokroić na drobne kawałki, wmieszać w krem. Przygotowane blaty przełożyć kremem.
3.Przygotować krem maślany:
Masło utrzeć na puch. Oddzielić żółtko od białka. Ubić białko do białości, następnie dodać połowę cukru pudru i zmiksować. Resztę cukru pudru dodać do żółtka i utrzeć. Tak przygotowane składniki, różowy barwnik oraz sok z cytryny dodać do masła, ubijać kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanym kremem przesmarować tort z wierzchu, aby dobrze trzymała się na nim masa cukrowa. Tort schłodzić w lodówce.
4.Przygotować masę cukrową:
Żelatynę zalać wodą, dodać glukozę. Żelatyna musi się rozpuścić, więc trzeba wstawić ją na chwilę do mikrofalówki lub podgrzać na parze, ale nie zagotować. Cukier puder podzielić na dwie części. Jeszcze ciepłą, ale rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na jednej części cukru pudru i mieszać łyżką do połączenia składników. Dosypywać sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa stanie się wystarczająco elastyczna, dzielić na części i dodawać barwniki. Nieużywane w danej chwili części masy cukrowej przechowywać w foliowych torebkach szczelnie zawinięte. Aby masa lepiej odklejała się od wałka, posmarować go olejem kokosowym.
5.Masę w kolorze różowym rozwałkować i obłożyć nią cały tort. Z zabarwionych części masy wyciąć motylka, ozdoby na skrzydełka i literki. Przyklejać poszczególne części do tortu smarując detale od spodu odrobiną wody. Białą część masy rozwałkować na długi pasek, umocować u nasady tortu,a na styku dwóch końców przykleić uformowaną kokardkę.
Komentarze