Tort motylek

  • wyświetlono: 347 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny tort z truskawkowym kremem. Przygotowałam go na 3 urodziny małej Zosi.

zd
  • 16 porcje
  • 300min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
2 jajka

Krem:
600 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
400 g truskawek

Masa cukrowa:
800 g cukru pudru
100 g glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
kilka kropli aromatu migdałowego
odrobina oleju kokosowego
barwniki spożywcze (różowy, niebieski, fioletowy)

Krem maślany:
200 g masła
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
barwnik różowy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort motylek

  • 1. Mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka lekko roztrzepać. Dodać maślankę, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do ich połączenia się. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  • tort motylek2. Śmietanę 30% ubić ze śmietan - fixem oraz cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone i kilka kropli soku z cytryny, dokładnie wymieszać. truskawki pokroić na drobne kawałki, wmieszać w krem. Przygotowane blaty przełożyć kremem.
  • tort motylek3. Przygotować krem maślany:
    Masło utrzeć na puch. Oddzielić żółtko od białka. Ubić białko do białości, następnie dodać połowę cukru pudru i zmiksować. Resztę cukru pudru dodać do żółtka i utrzeć. Tak przygotowane składniki, różowy barwnik oraz sok z cytryny dodać do masła, ubijać kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
    Przygotowanym kremem przesmarować tort z wierzchu, aby dobrze trzymała się na nim masa cukrowa. Tort schłodzić w lodówce.
  • 4. Przygotować masę cukrową:
    Żelatynę zalać wodą, dodać glukozę. Żelatyna musi się rozpuścić, więc trzeba wstawić ją na chwilę do mikrofalówki lub podgrzać na parze, ale nie zagotować. Cukier puder podzielić na dwie części. Jeszcze ciepłą, ale rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na jednej części cukru pudru i mieszać łyżką do połączenia składników. Dosypywać sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa stanie się wystarczająco elastyczna, dzielić na części i dodawać barwniki. Nieużywane w danej chwili części masy cukrowej przechowywać w foliowych torebkach szczelnie zawinięte. Aby masa lepiej odklejała się od wałka, posmarować go olejem kokosowym.
  • 5. Masę w kolorze różowym rozwałkować i obłożyć nią cały tort. Z zabarwionych części masy wyciąć motylka, ozdoby na skrzydełka i literki. Przyklejać poszczególne części do tortu smarując detale od spodu odrobiną wody. Białą część masy rozwałkować na długi pasek, umocować u nasady tortu,a na styku dwóch końców przykleić uformowaną kokardkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortTruskawkiurodzinymotylekmasa cukrowatort urodzinowytort truskawkowymasa plastycznatort motylek

Komentarze

Podobne przepisy

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

TORT JUBILEUSZOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT JUBILEUSZOWY

Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową....

tort

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Piękny wysoki torcik na urodziny,...

Tort brzoskwiniowy

Dodane przez: Ola1984

Tort brzoskwiniowy

Prosty, a zarazem efektowny tort...

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE