Tort mega czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 6 jajek pieczemy w tortownicy kakaowy biszkopt. po wystudzeniu przekrawamy na 3 części.
2.Na małym ogniu lub na parze ubijamy 3 jajka z pół szkl cukru i mleka i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopioną gorzką czekoladę. Ubijamy do zagotowania. odstawiamy do wystygnięcia.
Podobnie czynimy z pozostałymi składnikami tylko zamiast gorzkiej czekolady dodajemy białą. również odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną czekoladę kroimy na kawałeczki.
3.Rozcieramy w misce 1 margarynę i dodajemy ciemny krem. Po utarciu masy trochę odbieramy do dekoracji. Do pozostałej dodajemy pokrojoną mleczną czekoladę. Przekładamy nią biszkopty.
4.Biały krem również ucieramy z margaryną i odkładamy masą wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą masą czekoladową, czekoladą i dowolnymi dodatkami. Chłodzimy około pół godziny.
Porady
Dla wytrawnych smakoszy ilość czekolady można zwiększyć, lub wzbogacić masę dowolnym alkoholem.
Komentarze