Tort mega czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla smakoszy czekolady - idealny!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 12 jajek, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, 1 1/2 łyżki kakao, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, 1 biała czekolada, 1 szkl. cukru, 2 cukry waniliowe, 1 szkl mleka, 2 margaryny, dekoracja.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort mega czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 6 jajek pieczemy w tortownicy kakaowy biszkopt. po wystudzeniu przekrawamy na 3 części.
  • 2. Na małym ogniu lub na parze ubijamy 3 jajka z pół szkl cukru i mleka i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopioną gorzką czekoladę. Ubijamy do zagotowania. odstawiamy do wystygnięcia.
    Podobnie czynimy z pozostałymi składnikami tylko zamiast gorzkiej czekolady dodajemy białą. również odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną czekoladę kroimy na kawałeczki.
  • 3. Rozcieramy w misce 1 margarynę i dodajemy ciemny krem. Po utarciu masy trochę odbieramy do dekoracji. Do pozostałej dodajemy pokrojoną mleczną czekoladę. Przekładamy nią biszkopty.
  • 4. Biały krem również ucieramy z margaryną i odkładamy masą wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą masą czekoladową, czekoladą i dowolnymi dodatkami. Chłodzimy około pół godziny.

Porady

Dla wytrawnych smakoszy ilość czekolady można zwiększyć, lub wzbogacić masę dowolnym alkoholem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować