Torcik dla alergików

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Idealny dla uczulonych na jajka

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    400 g mąki zwykłej, 400 g cukru pudru, 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 100 ml oleju (lub oliwy), 1,5 łyżeczki octu, 2 łyżeczki olejku waniliowego, 450 ml mleka sojowego, owsianego lub ryżowego.

    Składniki na masę:
    3 różnokolorowe galaretki, 6-7 bananów, ok 200 ml mleka sojowego lub kokosowego, opakowanie żelatyny na 1 litr płynu

    Lukier plastyczny: 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki glukozy, 70 g wody; ok1,3 kg cukru pudru, -2 krople świeżego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy, odrobina zielonego barwnika lub 1 kropelka kropli miętowych.
    Dodatkowo 1 szkl. cukru pudru, 1 margaryna

    Kwiatki do dekoracji (można je zrobić z resztek lukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik dla alergików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki. Połączyć i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (śr. 28 cm). Piec ok 50 min w temp. 180 st Celsjusza. Po upieczeniu studzić w tortownicy 10 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Galaretki rozpuszczamy osobno w 1 szkl. wody. Wylewamy do głębokich talerzy. Gdy zastygną, kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie. Banany miksujemy, dodajemy mleko sojowe lub kokosowe. Następnie wlewamy żelatynę, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Masę wylewamy na przekrojony biszkopt i przykrywamy drugą połową biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Lukier plastyczny: odmierzamy 70 g gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Na stolnicę wysypujemy 4-5 szklanek cukru pudru i wlewamy żelatynę. Jak złapie cukier puder zagniatamy, dodając jeszcze cukru pudru, do momentu uzyskania plastycznej konsystencji. Lukier rozwałkowujemy wałkiem wysmarowanym olejem lub oliwą.
  • Tort dla alergików 4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy tort. Na posmarowany tort wykładamy rozwałkowany lukier. Nadmiar lukru odcinamy. Dzielimy na 2 części w zależności od potrzeb. Dodajemy sok z buraka do jednej, a do drugiej 1kroplę kropli miętowych. Robimy napis i ozdoby.
    Smacznego

Porady

W wersji niealergicznej, można upiec normalny biszkopt, a mleko sojowe lub inne zastąpić krowim. Żeby banany nie ściemniały dodać kilka kropli soku z cytryny, jeśli alergik nie jest uczulony na cytrusy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować