Wiosenny motylek mleczno-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wiosna za pasem i motylki już latają :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 galaretki różnokolorowe (może być więcej), owoce sezonowe jeśli mamy, Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao. Masa mleczna: 2 szkl mleka w proszku, margaryna, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy. Masa czekoladowa: 1/4 szkl. mleka, cukier waniliowy, 1/4 szkl. cukru, 1-2 łyżki kakao, margaryna, kolorowa posypka do dekoracji, kwiatki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wiosenny motylek mleczno-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w 1 szkl. wody. Wylewamy do płaskich naczyń i odstawiamy do zastygnięcia. W tym czasie ubijamy biszkopt i pieczemy w tortownicy.
  • 2. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrami (dla każdej masy osobno). Gdy się zagotują odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masa mleczna: ucieramy margarynę dodając na przemian mleko w proszku i wystudzone z rondelka. Wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki.
    Masa czekoladowa: Margarynę ucieramy z mlekiem kakaowym.

    Gdy galaretki stężeją wykrawamy z nich różne kształty.
  • 4. Zastygnięty tort przekrawamy na pół, wykręcamy zaokrąglonymi bokami do siebie i dekorujemy motyla wg własnego uznania galaretkami, owocami, kwiatkami i kolorową posypką.

Porady

Zamiast piec biszkopta, możemy użyć gotowego spodu lub ułożyć na spód okrągłe biszkopty, co doskonale sprawdzi się w lecie. Zamiast kakaa do masy możemy dodać czekoladę lub białą masę zabarwić na inny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować