Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

  • wyświetlono: 471 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort pachnący i smakujący jesienią. Marchewka i dynia doskonale nadają się do słodkich wypieków. Polecam.

ewaeu
  • 16 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

•200 g masła
•szklanka cukru pudru
•4 jajka
•6 łyżek maki pszennej
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•400 g gotowej masy makowej
•400 g marchewki i jabłka ( szara reneta )
•50 ml rumu
•masło do wysmarowania formy
•1 l mleka
•3/4 szklanki kaszy manny
•łyżka cukru
•łyżka masła
•300 g dyni i jabłko ( szara reneta ) + łyżka cukru pudru
•250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych ( duża paczka )
•250 g dżemu z czarnej porzeczki
•250 g masła roślinnego
•6 łyżek cukru pudru
•sok z połowy cytryny
•150 ml śmietany 18%
•cukierki perełki do ozdoby
•120 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

  • 1. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ).

    Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.

    Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.

    Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.

    Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.

    Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.

    Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.

    Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortmarchewkamakDyniaimprezado kawydo herbatytort makowo-mannowytort z marchewką i dynią

Komentarze

Podobne przepisy

Wiatraczki z ciasta francuskiego z marchewką i śmietanką

Dodane przez: bienpyt

Wiatraczki z ciasta francuskiego z marchewką...

Super szybkie ciasteczka z delikatnego...

image-1hefglo

Dodane przez: ewuska2016

Ciasteczka owsiane z marchewką

Ciasteczka w szczególności polubił...

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

Dodane przez: ewaeu

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

Lekki tort ze skromna dekoracją...

Puchate ciasteczka owsiane z marchewką

Dodane przez: kuchenny świat

Puchate ciasteczka owsiane z marchewką

Zapraszam na smaczne, puchate ciasteczka...

image-23m3u90

Dodane przez: trufelkowo

Ciasteczka owsiane z marchewką

Pyszne, bardzo szybkie i proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.