REKLAMA

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

wyświetlono: 529 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Tort pachnący i smakujący jesienią. Marchewka i dynia doskonale nadają się do słodkich wypieków. Polecam.

opublikowany: 18.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • •200 g masła
    •szklanka cukru pudru
    •4 jajka
    •6 łyżek maki pszennej
    •2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •400 g gotowej masy makowej
    •400 g marchewki i jabłka ( szara reneta )
    •50 ml rumu
    •masło do wysmarowania formy
    •1 l mleka
    •3/4 szklanki kaszy manny
    •łyżka cukru
    •łyżka masła
    •300 g dyni i jabłko ( szara reneta ) + łyżka cukru pudru
    •250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych ( duża paczka )
    •250 g dżemu z czarnej porzeczki
    •250 g masła roślinnego
    •6 łyżek cukru pudru
    •sok z połowy cytryny
    •150 ml śmietany 18%
    •cukierki perełki do ozdoby
    •120 g płatków migdałowych
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Jak zrobić Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ).

    Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.

    Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.

    Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.

    Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.

    Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.

    Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.

    Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Tort makowo-orzechowy

Nie tylko na urodziny, ale i na święta, polecam obłędny tort makowy z kremem orzechowym :)

kategoria: Ciasta torty biszkopty opublikowany: 04.12.2018 | wyświetlono: 9362 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Tort makowo-pomarańczowy

Przepyszny i delikatny. Nie za słodki, będzie idealnym deserem do kawy na rodzinne spotkanie.

kategoria: Ciasta do kawy torty Desery biszkopty opublikowany: 21.09.2014 | wyświetlono: 3317 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT MAKOWO-SEROWY

Tort z biszkoptem makowym, przełożony kremem serowym. Dla wielbicieli maku.

kategoria: Ciasta torty biszkopty tort makowy opublikowany: 04.12.2013 | wyświetlono: 2110 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: elka72 elka72

Tort makowo-orzechowy

Tort makowo-orzechowy idealny na świąteczny stół.

kategoria: Ciasta torty dżem porzeczkowy opublikowany: 08.01.2019 | wyświetlono: 722 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE