Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort pachnący i smakujący jesienią. Marchewka i dynia doskonale nadają się do słodkich wypieków. Polecam.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • •200 g masła
    •szklanka cukru pudru
    •4 jajka
    •6 łyżek maki pszennej
    •2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •400 g gotowej masy makowej
    •400 g marchewki i jabłka ( szara reneta )
    •50 ml rumu
    •masło do wysmarowania formy
    •1 l mleka
    •3/4 szklanki kaszy manny
    •łyżka cukru
    •łyżka masła
    •300 g dyni i jabłko ( szara reneta ) + łyżka cukru pudru
    •250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych ( duża paczka )
    •250 g dżemu z czarnej porzeczki
    •250 g masła roślinnego
    •6 łyżek cukru pudru
    •sok z połowy cytryny
    •150 ml śmietany 18%
    •cukierki perełki do ozdoby
    •120 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Ciastka Tort makowy

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ).

    Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.

    Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.

    Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.

    Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.

    Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.

    Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.

    Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mak Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować