Tort pachnący i smakujący jesienią. Marchewka i dynia doskonale nadają się do słodkich wypieków. Polecam.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
•200 g masła
•szklanka cukru pudru
•4 jajka
•6 łyżek maki pszennej
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•400 g gotowej masy makowej
•400 g marchewki i jabłka ( szara reneta )
•50 ml rumu
•masło do wysmarowania formy
•1 l mleka
•3/4 szklanki kaszy manny
•łyżka cukru
•łyżka masła
•300 g dyni i jabłko ( szara reneta ) + łyżka cukru pudru
•250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych ( duża paczka )
•250 g dżemu z czarnej porzeczki
•250 g masła roślinnego
•6 łyżek cukru pudru
•sok z połowy cytryny
•150 ml śmietany 18%
•cukierki perełki do ozdoby
•120 g płatków migdałowych
Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ).
Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.
Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.
Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.
Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.
Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.
Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.
Komentarze