Tort makaronowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę makaronową stylizowaną na tort. Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Doskonale sprawdzi się jako obiad albo kolacja na ciepło. Serdecznie polecam i zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 135 g marchewki
    360 g dyni piżmowej
    250 g cukinii
    130 g papryki czerwonej
    200 g mrożonego szpinaku
    60 g oliwek czarnych
    2 łyżki oleju
    30 ml sosu słodkiego chili
    180 g passaty pomidorowej
    1 kulka mozzarelli Light
    200 g makaronu razowego
    Sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Tort makaronowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, cukinie i dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kostkę.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić starte warzywa. Dusić 5 minut i dodać szpinak ( bez rozmrażania), dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać słodki sos chilli. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 3. W międzyczasie ugotować makaron aldente. Oliwki pokroić w plasterki.
  • 4. Do miski przełożyć warzywa, makaron i oliwki. Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ser wraz z zalewą i zmiksować. Przełożyć do miski i wymieszać całość.
  • 5. Tortownicę 26 cm włożyć papierem do pieczenia i włożyć masę. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut do wyraźnego zrumienienia.

    Smacznego

    100 g 100 kcal.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron razowy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować