tort makaronowy

4.5 (163 ocen)

Pyszna zapiekanka makaronowa w formie tortu.

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm:

    500 g makaronu rigatoni

    beszamel:
    3/4l mleka
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    100 g startego grana padano

    sos mięsny:
    1/2 kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
    5-6 pieczarek
    2-3 szalotki
    ząbek czosnku
    2 puszki pomidorów
    natka pietruszki
    płatki chili
    łyżka octu balsamicznego
    pół łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
    łyżka masła

    2 łyżki startego sera grana padano
    do przybrania pomidorki koktajlowe i listki kolendry
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos beszamelowy:
    Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Mieszamy trzepaczką. Stawiamy ponownie na ogień i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje i zacznie się gotować. Do sosu dodajemy sól, pieprz, gałkę i starty ser. Mieszamy.
  • 2. sos mięsny:
    Mięso i pieczarki mielimy. Następnie smażymy na maśle. Do zrumienionego mięsa dodajemy drobno posiekane szalotki i czosnek dusimy razem przez kilka minut. Wlewamy pomidory. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy około 30 minut, sos powinien się zredukować. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • przygotowanie 3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy warstwę sosu mięsnego i beszamelu. Następnie pionowo ustawiamy nieugotowany makaron.
  • 4. Na warstwę makaronu wylewamy resztę sosu mięsnego i beszamel. Posypujemy wierzch serem. Zapiekamy w 180 stopniach C około 20-30 minut. Gdy wierzch zapiekanki jest już ładnie rumiany wyłączamy piecyk, ale zapiekankę zostawiamy w nim jeszcze przez 15 - 20 minut.
  • 5. Wierzch posypujemy listkami kolendry i pokrojonymi pomidorkami. Zapiekankę możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Porady

Tortownicę należy obwinąć od spodu folią aluminiową, aby sos nie wyciekł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować