Tort lodowy na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka przelać do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. 1. szklankę zimnego mleka dodać do żółtek i dobrze roztrzepać, następnie stopniowo dolewamy do garnka z resztą mleka ciągle mieszając trzepaczką (na małym ogniu). Podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć (ok. 7 minut, nie dopuścić do wrzenia). Następnie zdjąć z ognia i jeszcze kilka minut mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Odstawiamy do zamrażarki. Co 30 minut przemieszać masę. Biszkopty pokruszyć. Do 1/3 masy lodowej dodać pokruszone biszkopty. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Odstawić do zamrożenia. Na spod ciasteczkowy wykładamy kolejną 1/3 masy i ponownie zamrażamy. Następnie miksujemy 1/2 kg truskawek z 2 łyżkami cukru i przełożyć na warstwę lodów. Odstawić do zamrożenia. Na koniec wyłożyć resztę lodów i ozdobić truskawkami wg uznania. Odstawić do ponownego zamrożenia ( najlepiej na całą noc).
Komentarze