Tort Lodowy na ciasteczkowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Pyszny tort lodowy na upalne dni i nie tylko

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    7 żółtek
    330 ml śmietany 30%
    1/2 kg truskawek + truskawki do dekoracji
    2 łyżki cukru
    1 op biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort lodowy na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki mleka przelać do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. 1. szklankę zimnego mleka dodać do żółtek i dobrze roztrzepać, następnie stopniowo dolewamy do garnka z resztą mleka ciągle mieszając trzepaczką (na małym ogniu). Podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć (ok. 7 minut, nie dopuścić do wrzenia). Następnie zdjąć z ognia i jeszcze kilka minut mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Odstawiamy do zamrażarki. Co 30 minut przemieszać masę. Biszkopty pokruszyć. Do 1/3 masy lodowej dodać pokruszone biszkopty. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Odstawić do zamrożenia. Na spod ciasteczkowy wykładamy kolejną 1/3 masy i ponownie zamrażamy. Następnie miksujemy 1/2 kg truskawek z 2 łyżkami cukru i przełożyć na warstwę lodów. Odstawić do zamrożenia. Na koniec wyłożyć resztę lodów i ozdobić truskawkami wg uznania. Odstawić do ponownego zamrożenia ( najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować