Śledź z rzodkiewką i porem

4.5 (150 ocen)

Ten przepis jest wyjątkowy ponieważ uwielbia go cała moja rodzinka oraz zachwycają się nim goście.

Składniki:

  • 4 płaty śledzia solonego
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka majonezu
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    sól
    1/2 łyżeczki chrzanu
    por ( biała część)
    1 jabłko
    pęczek rzodkiewki
    szczypiorek (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledź z rzodkiewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie. Następnie pokroić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę. Jogurt naturalny, majonez i chrzan wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać kilka kropel soku z cytryny. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka), rzodkiewkę również zetrzeć, por drobno pokroić, dodać kilka kropel z soku cytryny (1/3 rzodkiewki i pora odłożyć do dekoracji). Następnie połączyć z sosem i dodać śledzie. Przekładamy do naczynia i wierzch ładnie obsypujemy rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować