Makowy kwiatek

0 (0 ocen)

Idealny do kawy. Szybko znika ze stołu.

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki
    1 op. cukru waniliowego
    2 jajka
    50g cukru
    160 ml mleka
    30g drożdży
    Masa makowa:
    500g maku
    100g masła
    4 łyżki miodu
    1 olejek migdałowy
    4 łyżki cukru
    3 jajka
    150g bakalii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy kwiatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać gorącą wodą. Odstawić na 2 godziny. Odcedzić. Mak zmielić 2-3 razy. Roztopić masło. Dodać mak, cukier, żółtka, miód, bakalie i olejek. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  • 2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i cukier waniliowy. Poczekać ok. 5 min. Następnie dodać jajka i roztopione masło, na koniec dodać mąkę. Ciasto powinno odklejać się od ręki, jeśli nie to dodać jeszcze odrobinę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(powinno podwoić objętość).
  • image-0txae0p 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na to wyłożyć masę makową. Zwinąć ciasto tak jak do rolady, odciąć brzydkie końcówki. Odłożyć je(przydadzą się do wypełnienia środka).
  • image-02uxpu4 4. Zwinąć ciasto w okrąg i skleić ze sobą końce. Nacinamy paski, ale nie do końca(musi być parzysta liczba)
  • image-18x6juw 5. Co drugi pasek przekładamy do środka.
  • image-0xjprks 6. Zewnętrzne paski odwracamy. Do środka włożyć końcówki. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Posmarować całość mlekiem. Piec 45 min w 170st.C. Po upieczeniu można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować