Makowy kwiatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać gorącą wodą. Odstawić na 2 godziny. Odcedzić. Mak zmielić 2-3 razy. Roztopić masło. Dodać mak, cukier, żółtka, miód, bakalie i olejek. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
2.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i cukier waniliowy. Poczekać ok. 5 min. Następnie dodać jajka i roztopione masło, na koniec dodać mąkę. Ciasto powinno odklejać się od ręki, jeśli nie to dodać jeszcze odrobinę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(powinno podwoić objętość).
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na to wyłożyć masę makową. Zwinąć ciasto tak jak do rolady, odciąć brzydkie końcówki. Odłożyć je(przydadzą się do wypełnienia środka).
4.Zwinąć ciasto w okrąg i skleić ze sobą końce. Nacinamy paski, ale nie do końca(musi być parzysta liczba)
5.Co drugi pasek przekładamy do środka.
6.Zewnętrzne paski odwracamy. Do środka włożyć końcówki. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Posmarować całość mlekiem. Piec 45 min w 170st.C. Po upieczeniu można polukrować.
Komentarze