Torcik lodowy

0 (0 ocen)

Pyszny torcik lodowy szybki w przygotowaniu. Doskonały na upalne dni.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu

    1/2 szkl porzeczek
    3/4 szkl truskawek
    125g mascarpone
    3 jajka

    składnik podstawowy dodatkowy

    330 ml śmietany 30%

    składniki robocze

    2 łyżki cukru pudru
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1 łyżka cukru

    dekoracja

    porzeczki
    truskawki
    ew. kulki dekoracyjne

Torcik lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie białka połączyć delikatnie z żółtkami. W osobnym naczyniu śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie do śmietany dodać masę jajeczną i mascarpone. Owoce zmiksować z cukrem. Połowę masy lodowej wlać do tortownicy, na to wylać delikatnie mus owocowy. Na mus wylać resztę masy lodowej. Odstawić do zamrożenia. Po ok 1 godzinie dekorujemy torcik owocami i kulkami dekoracyjnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy