1.Ciasto:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy (tortownica 26 cm wyłożona papierem do pieczenia), pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po ostudzeniu przekrawamy na 3 plastry. Jeden plaster powinie być cieńszy, ten najcieńszy placek drobno kruszymy.
2.Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
3.Ciasto przełożyć ubitą śmietaną, posmarować także boki i wierzch tortu. Posypać okruchami odłożonego placka.
4.Bezy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, całość ubijać jeszcze 10 minut, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą kapelusze i trzonki grzybków. Piec około godziny w temp 130 st. C.
Po ostudzeniu kapelusze i trzonki sklejać za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Bezowe grzybki ułożyć na cieście, oprószyć kakao. Poukładać maliny.
Komentarze