Tort kukułka

  • wyświetlono: 1473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosty w wykonaniu a jakże efektowny i smaczny.

ankad21
  • 10 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE:

6 jaj
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
6 łyżek zimnej wody
2,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA KUKUŁKOWA:

3 łyżki kawy mielonej
1/2 szkl. wrzącej wody
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
4 kieliszki wódki

MASA ŚMIETANOWA:

1/2 l śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
1 szkl. wrzątku

GANACHE CZEKOLADOWY:

20 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
110 ml śmietany 30 %
20 dag masła

PONADTO:

biszkopciki okrągłe
100 ml śmietany 30%
1 śmietanfix
borówki
ziarenka granatu
gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kukułka

  • 1. Białka ubić na sztywno.
  • 2. Ubijając, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.
  • 3. Do ubitej piany z cukrem dodać wodę oraz żółtka, jedno po drugim stale ubijając.
  • 4. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Ciasto wylać do formy /22 cm / wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30-35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  • 6. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
  • 7. Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wrzątku, następnie przecedzić.
  • 8. Do kawy dodać mleczną i gorzką czekoladę, wszystko rozpuścić. Wystudzić.
  • 9. Do zimnej masy dodać 4 kieliszki wódki. Dokładnie wymieszać, schłodzić - by masa zgęstniała.
  • 10. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Pozwolić by lekko stężała.
  • 11. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Masę podzielić na 2 części.
  • 12. Na biszkopt wyłożyć część masy śmietankowej - wyrównać.
  • 13. Na masie ułożyć biszkopciki, na to wylać gęstą masę kukułkową.
  • 14. Przykryć drugą częścią masy śmietankowej.
  • 15. Na wierzch położyć drugi placek ciasta czekoladowego.
  • 16. Schłodzić.
  • 17. Czekolady na ganache rozpuścić w śmietance.
  • 18. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce roztopionej czekolady.
  • 19. Gotowym ganache czekoladowym "otynkować" tort dookoła eliminując wszelkie nierówności. Schłodzić.
  • 20. Wierzch udekorować wg własnego uznania rozetkami ubitej śmietany usztywnionej śmietanfixem, borówkami, ziarenkami granatu oraz gałązkami rozmarynu.

Porady

Masę kukułkową schładzałam w zamrażarce - szybciej gęstnieje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort kukułka

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ''KUKUŁKA''

Ciasto tortowe, z masą kukułkową...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Kubuś

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą...

kukułka

Dodane przez: klementynka

Ciasto kukułka

Ma wspaniały i niepowtarzalny smak....

Ciasto Kubuś

Dodane przez: ZuzaNS

Ciasto Kubuś

Ciasto idealne zwłaszcza dla dzieci...

kukułka

Dodane przez: viki2903

Ciasto kukułka

Ciasto dla dorosłych o smaku cukierków...

 Ciasto Kubuś

Dodane przez: quchniakaroli

Ciasto Kubuś

Ciasto, które na będzie częstym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE