TORT KRÓWKA

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Które dziecko nie skusi się na taki przysmak...;-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt białkowiec
    Składniki:

    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 niepełna szklanka cukru
    5 białek
    kostka roztopionego i ostudzonego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa cukrowa:
    Składniki

    800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać i polecam uwagi niżej ;-))
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krowa 1. Wykonanie ciasta:

    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dosypywać do białek cały czas miksując. Nie przerywając miksowania wlewać powolutku roztopione, schłodzone masło. Ciasto przelać do przygotowanej *posmarowanej masłem i posypanej bułeczką tortownicy (małej). Ciasto należy piec w 200 oC ok 50
    minut.
    Gdy ciasto wystygnie kroimy na 3 części i każdą namaczamy woda z sokiem cytrynowym. Biszkopt przekładamy ubitą śmietaną z cukrem (ew. jakiś krem)

    Lukier:
    Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi.

    Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną, ale moim zdaniem lepszy jest sposób z olejem.

    Niewykorzystaną masę możecie trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem (dopisek: to jak z plasteliną/modeliną, trzeba lukier ugrzać i wyrobić na nowo, by był plastyczny)).
    Modelujemy krowę;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować