1.Biszkopt jasny
Z białek ubijamy sztywną pianę,dodajemy cukry i żółtka.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temp.180 C.Po upieczeniu przekrawamy na dwa placki.
Biszkopt kakaowy
Wykonujemy tak samo jak biszkopt jasny i na końcu dodajemy kakao.
Masa krówkowa
Miksujemy 2 żółtka i 4 łyżki cukru.Dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną i 1 szklankę mleka.Pozostałe mleko gotujemy z 4 łyżkami cukru, a następnie wlewamy zmiksowane produkty i ciągle mieszamy.Studzimy.Do zmiksowanej kostki margaryny dodajemy stopniowo wystudzony budyń.Do masy dodajemy gotową masę krówkową i miksujemy.
Masa czekoladowa
Połowę mleka gotujemy z cukrami.Resztę mleka mieszamy z mąkami i budyniem.Do wrzącego mleka dodajemy rozdrobnioną tabliczkę czekolady i mieszamy do rozpuszczenia.Na koniec dodajemy mleko z mąkami i budyniem.Mieszając chwilę gotujemy.Studzimy.Do utartej margaryny stopniowo dodajemy wystudzoną masę i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Układać kolejno warstwy:
1.Płat biszkoptu jasnego
2.1/2 masy czekoladowej + połowa startej czekolady
3.Płat biszkoptu kakaowego
4.Masa krówkowa + rodzynki
Ponownie powtórzyć warstwy i udekorować tort.
Porady
Zamiast budyniu śmietankowego do masy można dodać budyń czekoladowy.
Komentarze