Jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta do kawy, to to będzie w sam raz. Kremowy, śmietankowo - krówkowy sernik na kakaowym spodzie i wierzch maślano - krówkowy, sprawia , że sernik wprost rozpływa się w ustach :)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
pół szklanki cukru
1 łyżka gęstej śmietany
Masa serowo-kajmakowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
5 jajek
200 g śmietany kremówki
pół puszki masy krówkowej
pół szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 budyń czekoladowy
Sernik: łaciata krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: wszystkie składniki połącz. Chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylep dno kwadratowej formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st.
2.Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj łyżkami ser i budyń śmietankowy. Kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą. Na koniec wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj połowę puszki kajmaku i budyń czekoladowy i dokładnie wymieszaj. Na dno podpieczonego kruchego ciasta kładź łyżkami na przemian, raz masę śmietankową, raz krówkową do wyczerpania masy. Ciasto wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 60 minut. Studź w zamkniętym piekarniku.
3.Wierzch: miękkie masło utrzyj na puch. Pod koniec ucierania dodaj resztę kajmaku i dokładnie utrzyj. Otrzymanym kremem posmaruj wierzch ostudzonego sernika i posyp słupkami migdałów. Gotowy sernik wstaw do lodówki, gdyż najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!
Komentarze