Tort "Królewna Śnieżka"

  • wyświetlono: 947 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten tort przygotowałam na moje 50 urodziny. Nazwę dla tego wypieku wymyślił mój mąż, który rozsmakował się w połączeniu kremu czekoladowo-orzechowego i kokosowego z kwaskowatym dżemem wiśniowym.Doskonały na urodzinowe spotkania przy kawie, czy świąteczną rozpustę. Zawsze smakuje!

jola4311

Składniki

Biszkopt:
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 dag cukru,
- 20 dag mąki tortowej,
- 10 dag mąki ziemniaczanej.
Kremy:
- 250 g masła,
- kostka margaryny,
- 4 jajka,
- 8 łyżek cukru,
- cukier waniliowy,

Dodatkowo:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- szklanka orzechów włoskich,
- kieliszek wódki.

- 1 tabliczka białej czekolady,
- ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- kieliszek likieru Malibu lub wódki.

Ponadto:
- słoiczek dżemu wiśniowego,
- 1/2 szklanki mocnej herbaty,
- sok z 1/4 cytryny,
- 2 łyżeczki cukru,
- kieliszek wódki,
- 20 g posiekanej, gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- kulki czekoladowe do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Królewna Śnieżka"

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, a później stopniowo po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5 minutach zwiększamy temperaturę na 180 st.C. Pieczemy ok. 30 minut, wyłączamy piekarnik, nie otwieramy i pozostawiamy w nim biszkopt na około 10 minut.
  • 2. Krem: Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na parze, dodajemy po jednej łyżce do masła zmiksowanego z margaryną, gotową masę dzielimy na dwie części.
    Do jednej części dodajemy stopione w kąpieli wodnej gorzkie czekolady, posiekane orzechy i wódkę, mieszamy. Drugą cześć łączymy ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i likierem Malibu (lub wódką). Oba kremy wstawiamy na około 30 minut do godziny, do lodówki by stężały.
  • 3. Herbatę mieszamy z cukrem, wódką i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy z nich nasączamy herbacianym ponczem, smarujemy dżemem wiśniowym i kremem kokosowym, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy herbatą, smarujemy resztą dżemu i 3/4 kremu czekoladowo-orzechowego, przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu czekoladowego. Wierzch tortu obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i czekoladą, dekorujemy kulkami czekoladowymi. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Porady

Dżem wiśniowy można zastąpić powidłami śliwkowymi lub dżemem porzeczkowym.
Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych.
Kluki czekoladowe do dekoracji tortu można zastąpić małymi czekoladkami, a nawet bezikami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbiszkoptorzechy włoskieczekoladaurodzinyorzechykokosWielkanocświętaostatkiWiśnieprzyjęciekarnawałboże narodzenieimprezatort czekoladowyimieninytort orzechowynowy rokwyjątkowe okazjerodzinne uroczystościniedzielny desertort kokosowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0im0yu4

Dodane przez: AnetaK

Tort

Tort - mogło by się wydawać, że...

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

Tort

Dodane przez: ilka222

Tort

Tort z kolorowych biszkoptów obłożony...

Tort

Dodane przez: Pauula57

Tort

tort zrobiłam na urodziny mojej...

image-0ca695f

Dodane przez: Anitak0610

Tort

Jeśli ktoś lubi mało słodkie torty

tort

Dodane przez: katarzynka455

Tort

Smaczny i łatwy w wykonaniu torcik.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE