Tort Śnieżka

4.5 (190 ocen)

  • 45 min

Tort upiekłam dla mojej 3 letniej siostrzenicy Julci

  • 45 min

Składniki:

  • I Biszkopt ciemny
    8 jaj
    1 szkl cukru kryształu
    15 dag mąki pszennej
    ½ cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    Wkładka:
    20 dag grubo posiekanych orzechów
    6 białek
    20 dag kokosu
    1 szkl. cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki miodu
    1 opakowanie rodzynek
    3 łyżki mąki
    Masa:
    2 masła
    2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru
    750 ml mleka
    1 gorzka czekolada
    3/4 słoika wiśni drylowanych do ciast
    Masa do obłożenia tortu:
    1 bita śmietana śnieżka,
    200 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    1/ 4 słoika wiśni drylowanych
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śnieżka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I Biszkopt ciemny
    8 jaj
    1 szkl cukru kryształu
    15 dag mąki pszennej
    ½ cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    Wyk. Ubić białka dodać cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao – wymieszać. Upiec w temp.180°C i przekroić na pół.
    Wkładka:
    20 dag grubo posiekanych orzechów
    6 białek
    20 dag kokosu
    1 szkl. cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki miodu
    1 opakowanie rodzynek
    3 łyżki mąki
    Wyk: Ubić białka, utrwalić cukrem, dodać miód i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i upiec.
    Masa:
    2 masła
    2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru
    750 ml mleka
    1 gorzka czekolada
    3/4 słoika wiśni drylowanych do ciast
    Wyk : Ugotować budynie z cukrem i żółtkami z wkładki – przestudzić , następnie utrzeć z dwoma kostkami masła, podzielić na trzy równe części do I dodać grubo pokrojoną czekoladę, do drugiej połowy wiśnie odsączone wcześniej na sicie, trzecia pozostawić do dekoracji tortu.
    Masa do obłożenia tortu:
    1 bita śmietana śnieżka,
    200 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    1/ 4 słoika wiśni drylowanych
    Wyk. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, następnie ubić śnieżkę z schłodzonym mlekiem, dodać żelatynę.
    Przełożenie tortu:
    I Połowa biszkopta ciemnego – masa z kawałkami czekolady – wkładka – masa z wiśniami drylowanymi – II połowa biszkopta ciemnego – masa do dekoracji toru nakładana za pomocą szprycy oraz 1/3 masy do tortu oraz dekoracyjnie ułożone wiśnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować