1.I Biszkopt ciemny
8 jaj
1 szkl cukru kryształu
15 dag mąki pszennej
½ cukru waniliowego
2 łyżki kakao
Wyk. Ubić białka dodać cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao – wymieszać. Upiec w temp.180°C i przekroić na pół.
Wkładka:
20 dag grubo posiekanych orzechów
6 białek
20 dag kokosu
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki miodu
1 opakowanie rodzynek
3 łyżki mąki
Wyk: Ubić białka, utrwalić cukrem, dodać miód i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i upiec.
Masa:
2 masła
2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru
750 ml mleka
1 gorzka czekolada
3/4 słoika wiśni drylowanych do ciast
Wyk : Ugotować budynie z cukrem i żółtkami z wkładki – przestudzić , następnie utrzeć z dwoma kostkami masła, podzielić na trzy równe części do I dodać grubo pokrojoną czekoladę, do drugiej połowy wiśnie odsączone wcześniej na sicie, trzecia pozostawić do dekoracji tortu.
Masa do obłożenia tortu:
1 bita śmietana śnieżka,
200 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
1/ 4 słoika wiśni drylowanych
Wyk. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, następnie ubić śnieżkę z schłodzonym mlekiem, dodać żelatynę.
Przełożenie tortu:
I Połowa biszkopta ciemnego – masa z kawałkami czekolady – wkładka – masa z wiśniami drylowanymi – II połowa biszkopta ciemnego – masa do dekoracji toru nakładana za pomocą szprycy oraz 1/3 masy do tortu oraz dekoracyjnie ułożone wiśnie.
Komentarze