Tort komunijny okrągły

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort przygotowałam na Komunię mojej chrześnicy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm)
    2x 3 jajka
    2x 3/4 szkl mąki
    2x 1/2 szkl cukru
    2x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny ( tortownica 24 cm)
    3 jajka
    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    2 łyżeczki kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nasączenie
    2 cytryny
    2,5 szkl wody
    3 łyżki cukru

    Krem:
    2x 330 ml śmietanki 30 %
    150 g czekolady gorzkiej
    250 g czekolady białej

    Krem maślany:
    250 g miękkiej margaryny lub masła
    4-5 łyżek cukru pudu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    ok. 1 kg masy cukrowej
    barwniki spożywcze
    dżem z czarnej porzeczki
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort komunijny okrągły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy kakao, stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
  • 3. Obie śmietany gotujemy osobno na małym ogniu uważając, aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do jednej części gorzką a do drugiej białą. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy wystarczająco ostygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Ubijamy mikserem tuż przed przekładaniem tortu.
  • 4. Do przygotowania ponczu potrzebujemy dokładnie obranych ze skórki cytryn. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Następnie przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny na puszystą masę.
  • 6. Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i jasnym kremem. Nakładamy ciemny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i kremem z gorzką czekoladą. Kładziemy trzeci biszkopt i tylko nasączamy.
  • 7. Tort smarujemy równomiernie kremem maślanym. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tort komunijny

To może cię zainteresować