Tort komunijny okrągły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
2.Biszkopt ciemny: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy kakao, stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
3.Obie śmietany gotujemy osobno na małym ogniu uważając, aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do jednej części gorzką a do drugiej białą. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy wystarczająco ostygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Ubijamy mikserem tuż przed przekładaniem tortu.
4.Do przygotowania ponczu potrzebujemy dokładnie obranych ze skórki cytryn. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Następnie przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.
5.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny na puszystą masę.
6.Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i jasnym kremem. Nakładamy ciemny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i kremem z gorzką czekoladą. Kładziemy trzeci biszkopt i tylko nasączamy.
7.Tort smarujemy równomiernie kremem maślanym. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.
Komentarze