Tort smakuje wybornie, niestety nie mam zdolności manualnych I dekoracja ma wiele do życzenia, ale smak tortu powinien wyrównać te niedoskonałości
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ciast:
Upiec biszkopt jasny i biszkopt kawowy
Składniki masy:
1 budyń śmietankowy ten na 0,5 litra mleka
Mleko 0,5 litra
500 gram masła
1 kostka margaryny
0,5 kg cukru pudru
5 żółtek
Troszkę rumu
Około 80- 100 gram kakao
Barwniki do masy
Składniki ponczu:
1 szklanka mocnej herbaty, 3 łyżki cukru i kieliszek spirytusu lub ciemnego rumu
lub
1 szklanka wody i sok z cytryny, cukier do smaku i spirytus
1.Wykonanie masy:
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, dodać 3 łyżki kawy instant, wymieszać i schłodzić.
Masło i margarynę, zmiksować dodając stopniowo cukier puder potem kolejno po jednym( 5 żółtek,skorupki sparzyć), dodać trochę rumu. Utrzeć na puszystą masę. Odjąć z niej trochę na dekorację.
Do reszty masy ciągle ucierając dodawać stopniowo budyń.
Masę podzielić na 2 części. Jedną odstawić a do drugiej dodać kakao, wymieszać. Trzeba próbować, by nie przesadzić z kakao.
Masę użytą do dekoracji zabarwiłam barwnikami.
Wykończenie tortu:
Biszkopty przekroić na pół, każdy z nich nasączać i przekładać obiema masami. Raz biszkopt jasny raz ciemny i tak samo masa. Udekorować wg uznania.
Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie, więc zrobiłam 2 torty, masę rozkładałam cieniej na biszkopty i wystarczyło.
Komentarze