Tort kawowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort smakuje wybornie, niestety nie mam zdolności manualnych I dekoracja ma wiele do życzenia, ale smak tortu powinien wyrównać te niedoskonałości

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciast:
    Upiec biszkopt jasny i biszkopt kawowy
    Składniki masy:
    1 budyń śmietankowy ten na 0,5 litra mleka
    Mleko 0,5 litra
    500 gram masła
    1 kostka margaryny
    0,5 kg cukru pudru
    5 żółtek
    Troszkę rumu
    Około 80- 100 gram kakao
    Barwniki do masy
    Składniki ponczu:
    1 szklanka mocnej herbaty, 3 łyżki cukru i kieliszek spirytusu lub ciemnego rumu
    lub
    1 szklanka wody i sok z cytryny, cukier do smaku i spirytus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort kawowy

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie masy:
    Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, dodać 3 łyżki kawy instant, wymieszać i schłodzić.
    Masło i margarynę, zmiksować dodając stopniowo cukier puder potem kolejno po jednym( 5 żółtek,skorupki sparzyć), dodać trochę rumu. Utrzeć na puszystą masę. Odjąć z niej trochę na dekorację.
    Do reszty masy ciągle ucierając dodawać stopniowo budyń.
    Masę podzielić na 2 części. Jedną odstawić a do drugiej dodać kakao, wymieszać. Trzeba próbować, by nie przesadzić z kakao.
    Masę użytą do dekoracji zabarwiłam barwnikami.
    Wykończenie tortu:
    Biszkopty przekroić na pół, każdy z nich nasączać i przekładać obiema masami. Raz biszkopt jasny raz ciemny i tak samo masa. Udekorować wg uznania.
    Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie, więc zrobiłam 2 torty, masę rozkładałam cieniej na biszkopty i wystarczyło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować