Tort kalafiorowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajko i jedno żółtko. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, sól, imbir i gałkę muszkatołową. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Ciastem wylepiamy formę do tarty (śr. 26 cm), nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
3.Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente
w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na pozostałym maśle. Szynkę kroimy w paski.
4.Na ciasto wykładamy kalafiora, pieczarki i szynkę. Jajka rozkłócamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy farsz. Żółty ser ścieramy na tarce, posypujemy tartę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Porady
Ciasto podczas wstępnego pieczenia można obciążyć suszonym grochem.
Komentarze