Tort kalafiorowy z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowaniem zwykle zajmuje się moja żona Bogusia, ale ja też potrafię ją miło zaskoczyć.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 30 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● 20 dag masła
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
    Farsz:
    ● kalafior
    ● 20 dag pieczarek
    ● 15 dag szynki
    ● 2 łyżki masła
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki gęstej śmietany
    ● 20 dag żółtego sera
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Szynki

Tort kalafiorowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajko i jedno żółtko. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, sól, imbir i gałkę muszkatołową. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciastem wylepiamy formę do tarty (śr. 26 cm), nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 3. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente
    w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na pozostałym maśle. Szynkę kroimy w paski.
  • 4. Na ciasto wykładamy kalafiora, pieczarki i szynkę. Jajka rozkłócamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy farsz. Żółty ser ścieramy na tarce, posypujemy tartę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

Porady

Ciasto podczas wstępnego pieczenia można obciążyć suszonym grochem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować