Tort makaronowo-kalafiorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć ok. 15 min.
2.Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno).
3.Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
4.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką
5.Zrobić beszamel:
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilkę aż mąka straci surowość.Wlać mleko i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodać sól i granulowany czosnek.
6.Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera żółtego i dokładnie wymieszać.
7.Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając.
8.Ugotowane warzywa wyłożyć na makaron, lekko przygnieść.
9.Usmażone mięso wymieszać z ketchupem, wyłożyć na warzywa. Przykryć drugą warstwą makaronu również lekko ugniatając. Posypać serem żółtym.
10.Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać ok. 30 min. Smacznego!
Porady
Jeżeli ktoś lubi może także dodać ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę.
Komentarze