Kalafiorowy ''Mózg''

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z niewielu przepisów,który zrobiłam tak szybko po jego znalezieniu.Uczta dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kalafior

    1/2 kg mięsa mielonego

    1 cebula

    1 jajko

    boczek w plastrach

    odrobina margaryny lub olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

    sól, pieprz

    1 kg ziemniaków

    przyprawa do ziemniaków lub zioła wg własnego upodobania
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafiorowy ''mózg'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafiora oblepiamy mięsem. 1. Kalafiora umyć,włożyć do gorącej osolonej wody i gotowac na półtwardo przez 10-15 minut.Wyciagnąć z wody i osuszyć. Mięso mielone przygotować tak jak na kotlety (dodać jajko i przyprawy).Wystudzony kalafior oblepić gotowym mięsem.Na wierzch poukładać boczek.Ziemniaki gotować na półtwardo.Gdy ostygną pokroić w ćwiartki,wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i posypać przyprawą do ziemniaków lub ziołami.Na ziemniaki położyć gotowy kalafior i piec wszystko przez 60-70 min. w 180 stopniach.

Porady

Do kalafiora na mięso można dac ser,potrawa jest jeszcze smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować