Tort ''jesień'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć, resztą dżemu.
5.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć trzecim blatem i schłodzić.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na paterze.
8.masa-Zmiksować masę ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort.
9.Boki obsypać mielonymi migdałami.
10.dekoracje-Liście umyć i osuszyć.
11.Polewę roztopić nad parą.
12.Liście dolną stroną maczać w polewie i układać do zastygnięcia. Można pędzelkiem posmarować.
13.Jak polewa stwardnieje, to delikatnie odklejać liście.
Komentarze