TORT ''JESIEŃ''

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z jesiennymi czekoladowymi liśćmi.Tort z kremem stracciatella i jagodowym. Tort urodzinowy i imieninowy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -dżem brzoskwiniowy-390 ml.
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem jagodowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 g. jogurtu greckiego
    -150 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem stracciatella:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. mlecznej czekolady
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    masa śmietankowa:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -1 masa śmietankowa w proszku

    -50 g. mielonych migdałów

    dekoracje:
    -1/2 polewy białej HELIO
    -1/2 polewy deserowej HELIO
    -1/2 polewy mlecznej HELIO
    -1/2 polewy białej +barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort ''jesień'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
  • nasączenie 2. nasączenie-Dżem rozmieszać z przegotowaną wodą. Ciut mniejszą połową nasączyć spód biszkoptu.
  • krem 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • nasaczenie 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć, resztą dżemu.
  • krem 5. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • przełożony 6. Przykryć trzecim blatem i schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na paterze.
  • tynk 8. masa-Zmiksować masę ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort.
  • migdały 9. Boki obsypać mielonymi migdałami.
  • liście 10. dekoracje-Liście umyć i osuszyć.
  • polewa 11. Polewę roztopić nad parą.
  • odklejanie liści 12. Liście dolną stroną maczać w polewie i układać do zastygnięcia. Można pędzelkiem posmarować.
  • liście czekoladowe 13. Jak polewa stwardnieje, to delikatnie odklejać liście.
  • dekoracje 14. Dekoracje ułożyć na torcie.
  • inne ułożenie 15. Można inaczej ułożyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować