Pierogi nauczyła mnie robić babcia zawsze je robimy w poście.
45 min
Składniki:
Ciasto na pierogi
35 dag mąki
1 jajko
woda.
Nadzienie
20 dag białego sera
80 dag ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Dodatkowo tłuszcz do polania
Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę praskę jak to woli razem z serem. Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę, zeszklić na tłuszczu dodać do ziemniaków z serem, doprawić solą i pieprzem.
Z mąki ,jajka i wody zagnieść ciasto na pierogi. rozwałkować wycinać pierogi nadziewać przygotowanym ziemniaczanym farszem i gotować w dużej ilości osolonej wody.Wyjmować łyżką cedzakową, polać tłuszczem.
Komentarze