Tort czekoladowy z truskawkami

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz.

Tort czekoladowy przekładany kremem truskawkowym na bazie serka typu ricotta oraz bitej śmietany. - ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 jajka, duże

    1/3 szklanki cukru

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    1/2 szklanki mąki tortowej

    3 łyżki kakao

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli



    SKŁADNIKI NA PONCZ:

    1/3 szklanki wody

    2 łyżeczki rumu

    2 łyżeczki cukru pudru

    1 łyżeczka soku z cytryny



    SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

    300 g truskawek, świeżych lub mrożonych

    125 g serka np. ricotta

    4 łyżek cukru pudru, czubatych

    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %

    3 łyżeczki żelatyny

    1/4 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z masą białkową. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie silikonowa ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Uwaga: ciasto sprawdzaj dopiero pod koniec czasu pieczenia, inaczej opadnie. Ostudzone ciasto z wierzchu wyrównujemy i przekrawamy na dwa blaty biszkoptowe.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy blenderem i mieszamy razem z serkiem. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Łączymy delikatnie z masą truskawkową i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.

    Blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu ( wszystkie składniki razem mieszamy ) i wylewamy krem truskawkowy. Na wierzch układamy drugi blat i bardzo delikatnie dociskamy, skrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany płatkami czekolady i truskawkami.

Porady

najlepszy na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Kakao Rum Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować