Ciasto dla babci

4.48 (157 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lekkie, wilgotne ciasto przekładane masą z białej czekolady z wkładką serową i musem z mango. Upieczone od serca na Dzień Babci. Zachwyci również smakiem i wyglądem gości na wielkanocnym stole.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    1/3 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    na biszkopt jasny:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    na wkładkę serową:
    70 dag sera białego 2 razy zmielonego
    20 dag cukru pudru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    5 jajek
    12 dag masła
    parę kropli aromatu cytrynowego
    na masę czekoladową:
    1/2 l mleka
    2 budyniowe waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 biała czekolada
    25 dag masła
    na mus :
    2 puszki mango
    2 galaretki pomarańczowe
    dodatkowo:
    poncz z herbaty i cytryny z dodatkiem alkoholu
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Ciasto

Ciasto dla babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu jasnego:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubitą masę łączymy z sypkimi składnikami przesianymi przez sitko. Na samym końcu mieszamy dodając powoli wodę. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
  • 2. Przygotowanie biszkoptu z dodatkiem kakao:
    Przygotowanie biszkoptu ciemnego:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubitą masę łączymy z sypkimi składnikami przesianymi przez sitko. Na samym końcu mieszamy dodając powoli wodę. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
  • 3. Przygotowanie wkładki serowej:
    Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemyporcjami zmielony ser i budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą serową. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 35 min.
    Po upieczeniu studzimy w blaszce.
  • 4. Przygotowanie masy czekoladowej:
    Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotującej się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącego budyniu połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy aby czekolada się rozpuściła. Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 5. Przygotowanie musu:
    Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mango z puszki odsączamy dokładnie na sicie. Miksujemy na gładką masę. Mieszamy z tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy.
  • 6. Składanie ciasta:
    Na spód dajemy kolejno:
    nasączony biszkopt kakaowy,1/2 masy czekoladowej, wkładka serowa,1/2 masy czekoladowej, nasączony biszkopt jasny,tężejący mus z mango. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.

Porady

Zamiast owoców mango możemy użyć np.moreli. Ciasta pieczemy w standardowej wielkości prostokątnych blaszkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować