Tort czekoladowy z wiśniami

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszny, wilgotny, dość mocno alkoholowy tort, przełożony czekoladowym kremem z zanurzonymi w nim smakowitymi wisienkami, które wcześniej, przez kilkadziesiąt godzin moczyły się w alkoholu :) Bardzo polecam na urodziny, święta lub inne rodzinne uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Wiśnie w alkoholu:

    350 g wiśni świeżych lub mrożonych
    3 łyżki cukru
    100 ml wódki
    100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego

    Biszkopt kakaowy:

    6 dużych jajek
    130 g mąki pszennej
    40 g kakao
    180 g cukru

    Krem czekoladowy:

    500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    1 - 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie w alkoholu:

    Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( mrożone na 2 godziny ), następnie zalać je alkoholem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Tę czynność wykonać co najmniej 24 godziny przed planowanym robieniem tortu ( im dłużej wiśnie będą się moczyć w alkoholu tym lepiej ).
  • 2. Biszkopt:

    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodawać żółtka, jedno po drugim i miksować na niskich obrotach miksera.

    Wsypać przesiane suche składniki i BARDZO delikatnie wymieszać je szpatułką lub łyżką z pianką żółtkową, do połączenia. Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza ( w przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ).

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka.
    Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    Gdy biszkopt całkowicie wystygnie ostrym nożem oddzielić jego boki od tortownicy. Można odwrócić go spodem do góry aby wierzch się wyrównał ( biszkopty kakaowe zawsze rosną z minimalną górką ).
  • 3. Krem czekoladowy:

    Czekoladę posiekać.

    Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Postawić na palnik i podgrzewać. Podgrzewać do momentu aż będzie bardzo gorąca, prawie wrząca, ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatury pokojowej, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

    W związku z tym że krem musi spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin, należy go przygotować wieczór wcześniej.
  • 4. Wykonanie tortu:

    Wiśnie dobrze odsączyć na sitku, dodatkowo osuszyć na ręczniku kuchennym. Z zalewy alkoholowej pozostałej po moczeniu wiśni odmierzyć około 3/4 szklanki.

    Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem do otrzymania gęstego kremu ( nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył ). Odłożyć 4 łyżki kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu.

    Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Jeden z blatów ułożyć na paterze i nasączyć go 1/3 części przygotowanej zalewy alkoholowej. Wyłożyć połowę kremu czekoladowego, wyrównać. W krem powciskać połowę ilości wiśni. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego alkoholu, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. W krem powciskać pozostałe wiśnie. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym alkoholem. Boki i wierzch posmarować odłożonym kremem.
    UWAGA: Wiśnie można od razu wymieszać z kremem ( po odłożeniu tych kilku łyżek ) i tak wykładać na tort.

    Tort dowolnie udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej; ja tak robię, wówczas lepiej się przekrawa na blaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować