Czekoladowy tort z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodki krem czekoladowy i kwaskowate truskawki to połączenie wręcz idealne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szkl. cukru
    2 łyżki stołowe kakao
    łyżka stołowa octu

    Krem:

    1 kostka margaryny PALMA
    1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym
    1 rozpuszczona gorzka czekolada
    1 gorzka czekolada posiekana

    Dodatkowo:

    ok. 20 truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Czekoladowy tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
    Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
    Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i kakao, bardzo delikatnie wymieszać.
    Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
    Wystudzić przekroić wzdłuż na dwa placki.

    Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej stale miksując, gdy cała masa zostanie "wmiksowana" dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i znów miksować aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki ciemnego kakao i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
    Pierwszą część masy podzielić jeszcze raz na pół. Jedną część posmarować 1 placek biszkoptu (wcześniej nasączony kawą i alkoholem). Na pierwszą warstwę kremu ułożyć przekrojone na pół truskawki. Do drugiej części kremu dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać i wyłożyć na truskawki. Przykryć drugim plackiem (również nasączonym). Całość posmarować kremem z dodatkiem kakao, udekorować wedle uznania
    Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny a najlepiej gdy przeleżakuje całą noc w lodówce.

Porady

Zamiast masy czekoladowej można użyć tej o smaku toffi lub ajerkoniaku jednakże wtedy zmiast ciemnej czekolady należy dodać białą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować