Czekoladowy tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna.
Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany.
Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i kakao, bardzo delikatnie wymieszać.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).
Wystudzić przekroić wzdłuż na dwa placki.
Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej stale miksując, gdy cała masa zostanie "wmiksowana" dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i znów miksować aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki ciemnego kakao i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Pierwszą część masy podzielić jeszcze raz na pół. Jedną część posmarować 1 placek biszkoptu (wcześniej nasączony kawą i alkoholem). Na pierwszą warstwę kremu ułożyć przekrojone na pół truskawki. Do drugiej części kremu dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać i wyłożyć na truskawki. Przykryć drugim plackiem (również nasączonym). Całość posmarować kremem z dodatkiem kakao, udekorować wedle uznania
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny a najlepiej gdy przeleżakuje całą noc w lodówce.
Porady
Zamiast masy czekoladowej można użyć tej o smaku toffi lub ajerkoniaku jednakże wtedy zmiast ciemnej czekolady należy dodać białą.
Komentarze