Tak czekoladowy tort upiekłam w imieniu mojego Synka dla Babci i Dziadka z okazji ich święta. Tort był obłednie czekoladowy i obłędnie smaczny. Dziadkowie byli zadowoleni
Tort czekoladowy z chrupkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką
2. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Spód podpiec ok 30-40 min w 180 stopniach (Góra-dół)
3. Masa ciemna:
Do rondelka o grubym dnie wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Postaw na bardzo małym ogniu i rozpuść, często mieszając.
4. Śmietankę z czekoladą odłóż do lodówki na minimum 5 godzin.
5. Do śmietanki z czekoladą dodaj cukru pudru, likier i całość ubij za pomocą miksera.
6. Masa jasna:
Do rondelka o grubym dnie dodaj śmietankę i czekoladę pokruszoną. Postaw na małym ogniu i rozpuść często mieszając.
7. Śmietankę z czekoladą odłóż na ok 3 godz do lodówki
8. Dobrze schłodzone masy ubij za pomocą miksera. Do ciemnej pod koniec ubijania dodaj cukier i likier.
9. Na biszkopt wyłóż ciemną masę , a następnie jasną(pozostaw 2 łyżki do przyklejenia chrupek)
10. Końce chrupek delikatnie maczaj w pozostałej masie i przyklejaj do ciasta. Całość zwiąż wstążką i wstaw do lodówki na około 5 godzin
Komentarze