Tort czekoladowy

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten niemiecki tort piekłam dla mojej córeczki. Dlatego ozdobiłam go lalką.

Składniki:

  • Biszkopt:
    11 jajek
    30 dag mąki
    25 dag cukru
    15 dag startej gorzkiej czekolady
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    5 jajek
    2 kostki masła
    10 dag cukru
    5 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego

    Poncz:
    1/2 łyżki cukru
    aromat rumowy
    2 łyżki soku z cytryny

    Oraz:
    20 dag drylowanych wiśni
    galaretka wiśniowa
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Poncz

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy, powoli wsypując cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Mieszamy z czekoladą. Wsypujemy do jajek i mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (28 cm). Pieczemy 50 minut w 190°C.
  • 2. Krem: jajka z cukrem miksujemy na parze, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy i ubijamy jeszcze ok. 5 minut. Masło ucieramy, dodając masę jajeczną. Mieszamy z kremem orzechowo-czekoladowym.
  • 3. Poncz: w 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy cukier. Studzimy. Mieszamy z sokiem i aromatem.
  • 4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu. Biszkopt przekrawamy na 3 placki i nasączamy ponczem. Na spód wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy 2. plackiem i smarujemy 1/3 kremu. Układamy wiśnie, za lewamy tężejącą
    galaretką i przykrywamy3. plackiem. Resztą kremusmarujemy wierzch i boki.
    Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować