Tort czekoladowo-śmietankowy z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Do piany dodawać stopniowo żółtka ciągle miksując. Następnie powoli wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać lub miksować na najniższych obrotach . Ciasto przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok 30 min w 180 stopniach . Po ostudzeniu przekroić na 3 części
2.Krem czekoladowy :
Połamać czekolady i zalać je śmietaną 30% , następnie rozpuścić je nad parą wodną.( nie dopuścić do wrzenia). tak powtałą masę odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnie ubić masę mikserem i dodać serek mascarpone.
3.Krem śmietankowy :
Wszystkie składniki zmiksować razem do uzyskania gęstej konsystencji.
4.Przełożenie:
biszkopt posmarować dżemem, na który ułożyć przekrojone wzdłuż banany , a na nie nanieść krem czekoladowy. Przykryć drugą częścią biszkoptu . Posmarować go kremem śmietankowym i przykryć trzecią częścią biszkoptu. Całość oblać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.
Komentarze