Tort czekoladowo - śmietankowy

4.5 (190 ocen)

Tort ten zrobiłam wnuczce do szkoły na " 60 lecie szkoły." Jest to jeden z 3 tortów jakie zrobiłam na ten Jubileusz .Wnuczka jak personel i dyrektorka zadowoleni.

Składniki:

  • Biszkopt - 7 jajek,1,5 szklanki maki tortowej z tego ubrać 3 łyżki a w zamian dołożyć 3 łyżki ciemnego kakao,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    Krem czekoladowy robię dzień wcześniej - 2 gorzkie czekolady ,2 mleczne, 500 ml. kremówki 30 %,2 śmietanki śnieżki.
    Krem śmietankowy - 600 ml. kremówki ,2 śmietan fixy,3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody,
    Ponadto dżem śliwkowy mojej roboty,różyczki i listki z masy cukrowej mojej roboty oraz koraliki. Rurki czekoladowe ,wstążka.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort czekoladowo - śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i kakao,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
    2.

    Krem czekoladowy - czekolady rozpuścić w podgrzanej kremówce rozpuszczone i ostudzone czekolady wkładamy na noc do lodówki.Następnie wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia.
    3.

    Krem śmietankowy - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy .Cześć śmietany delikatnie zmiksować z rozpuszczoną żelatyną dodając partiami resztę śmietany.

    4.

    Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu czekoladowego ,nakładamy drugi blat nasączamy, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy ( część zostawiamy do dekoracji ) ,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem czekoladowym, boki obkładamy rurkami czekoladowymi obwiązujemy wstążką ,dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest kremem śmietankowym,różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania) oraz perełkami .

    5.

    .Końcówki różyczek i listków zamaczam w rozpuszczonej białej czekoladzie ,aby sie masa nie roztopiła .Tort wkładam do lodówki na kilka godzin ,najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować