TORT CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWY

4.5 (171 ocen)

tort na urodziny i inne ważne uroczystości

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    1-2 łyżki kakao

    Poncz:
    Herbata z cukrem

    Dodatkowo:
    Powidła śliwkowe

    Krem:
    Budyń waniliowy
    2 szkl. mleka
    Margaryna
    2 łyżki kakao
    1 łyżka rumu
    ½ szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Dodać mąkę, proszek oraz kakao.
    Tortownicę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wlać masę. Piec 35-40 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu przekroić na 3 placki.
    Nasączyć herbatą.
  • 2. Krem:
    Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać budyń. Odłożyć 1/3 białej części kremu do przyozdobienia tortu. Pozostałą część kremu zmieszać z kakao.
  • 3. Biszkopty posmarować powidłami śliwkowymi i przełożyć kremem. Dowolnie udekorować tort, boki posypać zmielonymi orzechami. Najlepiej smakuje schłodzony
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować