Tort czekoladowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Dodać mąkę, proszek oraz kakao.
Tortownicę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wlać masę. Piec 35-40 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu przekroić na 3 placki.
Nasączyć herbatą.
2.Krem:
Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać budyń. Odłożyć 1/3 białej części kremu do przyozdobienia tortu. Pozostałą część kremu zmieszać z kakao.
3.Biszkopty posmarować powidłami śliwkowymi i przełożyć kremem. Dowolnie udekorować tort, boki posypać zmielonymi orzechami. Najlepiej smakuje schłodzony
Komentarze