Tort czekoladowo-śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Moja siostra piecze przepyszne torciki i zawsze wykorzystuje do tego murzynka ;);) natomiast ja wolę tradycyjnego biszkopta ;) polecam był przepyszny

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto Murzynek : 1 kostka margaryny , 1.5 szkl. Mąki , ¾ szkl. Cukru , 4 jajka , 3 łyżki kakao , 3 łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżek wody , 1 cukier waniliowy
    Masa: 500ml śmietany 36% , ser mascarpone 250g, 4 łyżki cukru pudru , 1 biała czekolada , 3 łyżki wiórek kokosowych .
    Polewa czekoladowa : ¾ kostki margaryny , 2 łyżki ciemnego kakao , 4 łyżki cukru pudru , 1 lub 2 łyżki wody

    Do dekoracji raffaello i ferrero rocher
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę +woda +cukier+kakao doprowadzam do wrzenia po czym studzę .
    Mąka +proszek +przestudzona masa ( z margaryny i kakaa) +żółtka mieszamy na koniec dodajemy ubite białka .Przelewamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie . Pieczemy 30-40 min w 180 stopniach . Piekarnik góra , dół bez nawiewu

    Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej . Do schłodzonej śmietany wsypać cukier i ubijać na sztywno, dodać mascarpone i wlać przestudzoną białą czekoladę a na koniec wymieszać łyżką dodane wiórki kokosowe .

    Murzynka przekroić na trzy części i bardzo mocno nasączyć każdy krążek wodą z miodem i cytryną .

    Polewa czekoladowa : .Wkładamy tłuszcz do rondelka wsypujemy kakao i cukier i podgrzewamy na małym ogniu . Następnie wylewamy na górę torta . Masa musi być ciepła bo zastygnie i nie będzie można udekorować torta .

    Tort najlepiej odstawić na 24 h do lodówki
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować