Tort czekoladowo- śmietankowy

4.5 (162 ocen)

  • 45 min

Ten tort szykuję na urodziny najbliższych. Nie jest nasączany alkoholem, dlatego nadaję się na imprezy dla najmłodszych.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 5 jajek
    - 3/4szkl. mąki pszennej
    - 3/4szkl. cukru
    - 1,5 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę czekoladową:
    - 90ml mleka
    - 200 g mlecznej czekolady
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 500ml śmietanki 36%
    Składniki na masę śmietankową:
    - 90ml mleka
    - 300g białej czekolady
    - 500ml śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowo- śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. W naczyniu wymieszać mąkę, kakao i proszek. Delikatnie wymieszać z masą białkową. Wlać do wysmarowanej blachy ( śr. 24cm ). Piec w nagrzanym piekarniku ok 25-30min. w temp. 180 st. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

    Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem. Rozpuścić podgrzewając powoli na małym ogniu. Ostudzić. W osobnym naczyniu zrobić do samo z gorzkiej i mlecznej czekolady. Ubić 0,5l śmietanki i wymieszać z wystudzoną czekoladą białą. Ubić ponownie 0,5 l śmietanki i wymieszać z wystudzonymi czekoladami kakaowymi.
    Na jedną część biszkoptu wyłożyć trochę więcej niż połowę masy z białej czekolady. Położyć blat. Lekko docisnąć. Na biszkopt położyć cała masą czekoladową i wysmarować nią boki. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietankowej. Ozdobić i schłodzić

Porady

Ten tort idealnie nadaje się do dekacji masą marcepanową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować