Tort czekoladowo- śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. W naczyniu wymieszać mąkę, kakao i proszek. Delikatnie wymieszać z masą białkową. Wlać do wysmarowanej blachy ( śr. 24cm ). Piec w nagrzanym piekarniku ok 25-30min. w temp. 180 st. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem. Rozpuścić podgrzewając powoli na małym ogniu. Ostudzić. W osobnym naczyniu zrobić do samo z gorzkiej i mlecznej czekolady. Ubić 0,5l śmietanki i wymieszać z wystudzoną czekoladą białą. Ubić ponownie 0,5 l śmietanki i wymieszać z wystudzonymi czekoladami kakaowymi.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć trochę więcej niż połowę masy z białej czekolady. Położyć blat. Lekko docisnąć. Na biszkopt położyć cała masą czekoladową i wysmarować nią boki. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietankowej. Ozdobić i schłodzić
Porady
Ten tort idealnie nadaje się do dekacji masą marcepanową.
Komentarze