barszcz z botwinką i szpinakiem

0 (0 ocen)

Często gości w moim domu.

Składniki:

  • • 6 dużych buraków
    • 4 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • Pół selera
    • 10 dag szpinaku
    • 2 pęczki botwinki
    • ok 1/2szklanka octu
    • trochę masła
    • pietruszka zielona
    • Sól, pieprz i cukier do smaku

Barszcz z botwinką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać , pokroić w ćwiartki, zalać wodą i gotować do miękkości.
    W drugim garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler .
    Szpinak i botwinkę drobno posiekać i chwilę poddusić na maśle. Przełożyć do garnka z wodą po gotujących się burakach.
    Kilka ostudzonych buraków pokroić w drobna kostkę, resztę zetrzeć na tarce i z powrotem wrzucić do garnka , dodać miękką marchew i seler, wlać ocet i doprawić solą pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze gotować.
    Na talerz wyłożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, wlać zupę i przyozdobić natką pietruszki.

Porady

Na 4 porcje

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy