Na krem śmietankowy z galaretką:
- 300 ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fix
- łyżka cukru pudru
- 1-2 galaretek o smaku truskawkowym przyrządzonych w mniejszej ilości wody
Dodatkowo:
-opakowanie ciastek- delicji o smaku truskawkowym
- małe opakowanie podłużnych biszkoptów
- łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzona w pół szklanki gorącej wody( do nasączenia biszkoptu i biszkoptów)
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- starta czekolada do posypania ciasta
Biszkopt bez żółtek z kremem śmietankowym, delicjami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe:
Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Dodajemy cukier i olej, mąkę przesianą przez sito wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewniana łyżką.
Wlewamy do natłuszczonej blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i schładzamy.
Krem śmietankowy z galaretką:
Galaretkę lub galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody. Wlewamy do naczynia i po zastygnięciu kroimy w kostkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem, łączymy z galaretka pokrojoną w kostkę.
Biszkopt przekładamy z powrotem do otwieranej tortownicy, nasączamy esencją kawy, smarujemy dżemem i układamy na nim biszkopty( czekoladą do góry).
Na tym rozsmarowujemy krem śmietankowy. Wierzch ciasta dekorujemypodłużnymi biszkoptami, które nasączamy resztą kawy, sypiemy starta czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Wyjmujemy z blaszki.
Komentarze