ciasto Rafello bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robię go, gdy nie mam za dużo czasu, aby coś upiec.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 500 g kakaowych herbatników z ząbkami
    • 50 g kokosu
    Na masę budyniową:
    • Litr mleka 32%
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2,5 łyżki cukru
    • Cukier waniliowy 16 g
    • 200 g miękkiego masła
    • 150 g wiórków kokosowych
    • Kieliszek likieru kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto rafello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa:
    Odlać 1,5 szklanki mleka i wymieszać go z oba mąkami, cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.
    Resztę mleka zagotować, wlać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek i dokładnie wymieszać.
    Po zagotowaniu powstały budyń odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć, pod koniec ucierania dodawać do niego stopniowo chłodny budyń, wlać likier kokosowy i połączyć z wiórkami kokosowymi.

    W blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to krem kokosowy i tak aż powstaną nam cztery warstwy ciasta. Wierzch posypać kokosem i wstawić ciasto do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować