tort czekoladowo-kawowy

0 (0 ocen)

tort zrobiłam dla córki znajomych,mam nadzieję że smakował:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szkl mąki tortowej
    1,5 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki tortowej
    1/4 szkl kakao
    1 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Krem czekoladowy
    2 szkl mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    cukier waniliowy
    masło
    czekolada gorzka
    3 łyżki śmietany 30%

    Krem kawowy
    1/2 l śmietana 36%
    2 op.śmietan fix
    cukier waniliowy
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo
    polewa czekoladowa
    ozdoby
    dżem z czarnej porzeczki
    migdały/wiórka kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Upiec biszkopt:białka ubić na sztywno,dodać szczyptę soli i cukier,potem po jednym żółtku,ciągle ubijając na puszystą masę,dodać olej,wyłączyć mikser i delikatnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszać delikatnie,wylać na blaszkę i upiec 25 min.Po wystudzeniu przekroić na pół
    2.Upiec biszkopt tak samo jak biszkopt wyżej
    3.1 i 1/2 szkl mleka wlać do garnuszka i zagotować,w 1/2 szkl mleka rozpuścić obie mąki,cukier i wymieszać żółtka,wlać to do gotującego się mleka,pogotować do gęstnienia i odstawić do wystygnięcia.Tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami śmietany,poczekać aż ostygnie.Miękkie masło utrzeć z przestudzonym budyniem(dodawać powoli po łyżce) i na koniec dodać przestudzoną czekoladę.
    4.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietan fix,cukier waniliowy i kawę,wymieszać
    5.Złożenie wypieku:biszkopt można upiec w formie w kształcie serca lub w zwykłej formie i wykroić serce,biszkopt jasny przekroić na pół,i ciemny biszkopt i jasny nasączyć ponczem.Jasny biszkopt posmarować dżemem wyłożyć krem czekoladowy,położyć biszkopt ciemny,wyłożyć masę kawową(troszkę zostawić na boki i rozetki),przykryć biszkoptem jasnym,posmarować troszkę kremem kawowym,na wierzch wylać polewę czekoladową,ozdobić,boki posmarować kremem i obsypać migdałami lub wiórkami.SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować