Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Upiec biszkopt:białka ubić na sztywno,dodać szczyptę soli i cukier,potem po jednym żółtku,ciągle ubijając na puszystą masę,dodać olej,wyłączyć mikser i delikatnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszać delikatnie,wylać na blaszkę i upiec 25 min.Po wystudzeniu przekroić na pół
2.Upiec biszkopt tak samo jak biszkopt wyżej
3.1 i 1/2 szkl mleka wlać do garnuszka i zagotować,w 1/2 szkl mleka rozpuścić obie mąki,cukier i wymieszać żółtka,wlać to do gotującego się mleka,pogotować do gęstnienia i odstawić do wystygnięcia.Tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami śmietany,poczekać aż ostygnie.Miękkie masło utrzeć z przestudzonym budyniem(dodawać powoli po łyżce) i na koniec dodać przestudzoną czekoladę.
4.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietan fix,cukier waniliowy i kawę,wymieszać
5.Złożenie wypieku:biszkopt można upiec w formie w kształcie serca lub w zwykłej formie i wykroić serce,biszkopt jasny przekroić na pół,i ciemny biszkopt i jasny nasączyć ponczem.Jasny biszkopt posmarować dżemem wyłożyć krem czekoladowy,położyć biszkopt ciemny,wyłożyć masę kawową(troszkę zostawić na boki i rozetki),przykryć biszkoptem jasnym,posmarować troszkę kremem kawowym,na wierzch wylać polewę czekoladową,ozdobić,boki posmarować kremem i obsypać migdałami lub wiórkami.SMACZNEGO:)
Komentarze