Tort czekolada-wiśnia-adwokat

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowne, mocno alkoholowe ciasto, idealne na ważne okazje.

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    14 jaj w temperaturze pokojowej
    2 szklanki cukru
    2/3 szklanki kakao
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem czekoladowy:
    300 g czekolady deserowej
    3 x 330 ml śmietana kremówka
    4 czubate łyżki cukru pudru
    250 g mascarpone
    1 laska wanilii

    Krem adwokat:
    150 ml mleka
    150 ml adwokatu
    40 g cukru
    3 żółtka
    15 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    250 g mascarpone

    Nasączenie:
    150 ml wiśniówki
    150 ml amaretto
    200 ml wody
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki cukru pudru

    450 g konfitury wiśniowej

    Dekoracja:
    840 g rurek z nadzieniem
    suszone płatki róży
    świeże kwiaty róży
    wstążka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy

Tort czekolada-wiśnia-adwokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczór przed robieniem tortu podgrzewamy w dużym garnku śmietanę. Dodajemy cukier puder, połamaną czekoladę i wyskrobane nożem ziarna wanilii. Całość dokładnie łączymy i odstawiamy na 12 godzin w zimne miejsce.
  • 2. Również wieczór wcześniej, w rondelku gotujemy mleko, dodajemy adwokat i dokładnie łączymy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej miksujemy. Gęstą masę dodajemy do płynnej i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Budyń gotujemy do zgęstnienia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Spód tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier i miksując do jego rozpuszczenia. Pojedynczo dodajemy żółtka. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, aby piana była bardzo puszysta. Wymieszane mąki z kakao dodajemy partiami przez sitko do ubitych jajek i bardzo delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki.
  • 4. Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy około 50 - 60 minut do suchego patyczka (wszystko zależy od piekarnika). Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, odstawiamy na kilka minut, a następnie przekręcamy do góry dnem i studzimy. Kiedy będzie już zimny, odkrajamy nożem boki tortownicy i przecinamy na 4 równe blaty.
  • 5. Składniki na nasączenie dokładnie łączymy.
  • 6. Masę na krem czekoladowy ubijamy jak bitą śmietanę, dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy.
  • 7. Budyń adwokatowy również łączymy z mascarpone.
  • 8. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie i zapinamy w tortownicy lub wkładamy w specjalne ranty. Za pomocą pędzelka obficie nasączamy biszkopt. Wykładamy połowę jasnej masy. Następnie 1/3 konfitury wiśniowej na środku, zostawiając wolne brzegi i układamy kolejny blat. Nasączamy go. Wykładamy 1/3 ciemnej masy, następnie tak samo jak wcześniej 1/3 konfitury i ponownie blat, który nasączamy. Wykładamy jasną masę, wiśnie i przykrywamy nasączonym biszkoptem. Wierzch pokrywamy 1/3 ciemnej masy. Zdejmujemy obręcz i smarujemy boki tortu pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
  • 9. Przed podaniem, tort obkładamy rurkami z nadzieniem (można je przyciąć jeżeli jest taka potrzeba), obwiązujemy wstążką. Wierzch dekorujemy świeżymi i suszonymi różami. Tort gotowy, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować