Tort czekolada-wiśnia-adwokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczór przed robieniem tortu podgrzewamy w dużym garnku śmietanę. Dodajemy cukier puder, połamaną czekoladę i wyskrobane nożem ziarna wanilii. Całość dokładnie łączymy i odstawiamy na 12 godzin w zimne miejsce.
2.Również wieczór wcześniej, w rondelku gotujemy mleko, dodajemy adwokat i dokładnie łączymy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej miksujemy. Gęstą masę dodajemy do płynnej i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Budyń gotujemy do zgęstnienia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
3.Spód tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier i miksując do jego rozpuszczenia. Pojedynczo dodajemy żółtka. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, aby piana była bardzo puszysta. Wymieszane mąki z kakao dodajemy partiami przez sitko do ubitych jajek i bardzo delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki.
4.Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy około 50 - 60 minut do suchego patyczka (wszystko zależy od piekarnika). Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, odstawiamy na kilka minut, a następnie przekręcamy do góry dnem i studzimy. Kiedy będzie już zimny, odkrajamy nożem boki tortownicy i przecinamy na 4 równe blaty.
5.Składniki na nasączenie dokładnie łączymy.
6.Masę na krem czekoladowy ubijamy jak bitą śmietanę, dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy.
7.Budyń adwokatowy również łączymy z mascarpone.
8.Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie i zapinamy w tortownicy lub wkładamy w specjalne ranty. Za pomocą pędzelka obficie nasączamy biszkopt. Wykładamy połowę jasnej masy. Następnie 1/3 konfitury wiśniowej na środku, zostawiając wolne brzegi i układamy kolejny blat. Nasączamy go. Wykładamy 1/3 ciemnej masy, następnie tak samo jak wcześniej 1/3 konfitury i ponownie blat, który nasączamy. Wykładamy jasną masę, wiśnie i przykrywamy nasączonym biszkoptem. Wierzch pokrywamy 1/3 ciemnej masy. Zdejmujemy obręcz i smarujemy boki tortu pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
9.Przed podaniem, tort obkładamy rurkami z nadzieniem (można je przyciąć jeżeli jest taka potrzeba), obwiązujemy wstążką. Wierzch dekorujemy świeżymi i suszonymi różami. Tort gotowy, smacznego!
Komentarze