Miodowe ciasto black and white z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: Białka ubij na pianę dodając cukier, olej i ocet.Zmiksuj. Wsyp mąkę z proszkiem-wymieszaj ręcznie.
Ciasto ciemne: Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubij na puch. Dodaj olej-zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, kakao i proszek-wymieszaj ręcznie.
Ciasto ciemne i jasne wlej na przemian do blaszki 24x36. Piec 45min. w 180C. Po upieczeniu przekrój na pół. Nasącz wodą gazowaną.
2.Krem: Do rondelka wlej mleko, wsyp orzechy. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Masę studzimy. Margarynę z cukrem utrzeć. Przestudzony krem dodać do utartej margaryny. Utrzeć ręcznie.
3.Warstwa orzechowa:
Zagotować margarynę z cukrem i miodem . Gotować do rozpuszczenia. Wsypać posiekane orzechy-wymieszać i chwilkę pogotować .
Komentarze