Miodowe ciasto Black and White z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Słodkości z miodem i orzechami na każdą okazję.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    7białek
    1 1/4 szkl. cukru
    1szkl. mąki pszennej
    1łyżeczka octu
    1/3szkl. oleju
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne:
    7żótek
    2jajka
    6łyżek cukru
    5łyżek mąki pszennej
    2łyżki kakao
    1łyżka proszku do pieczenia
    1/3szkl. oleju

    Krem orzechowy:
    300g zmielonych orzechów
    300g margaryny
    1 1/3szkl. cukru
    1szkl. mleka

    Warstwa orzechowa:
    250g orzechów
    75g margaryny
    5łyżek cukru
    2łyżki miodu

    Dodatkowo:
    woda gazowana do nasączenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Jajko Ciasto

Miodowe ciasto black and white z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Białka ubij na pianę dodając cukier, olej i ocet.Zmiksuj. Wsyp mąkę z proszkiem-wymieszaj ręcznie.
    Ciasto ciemne: Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubij na puch. Dodaj olej-zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, kakao i proszek-wymieszaj ręcznie.
    Ciasto ciemne i jasne wlej na przemian do blaszki 24x36. Piec 45min. w 180C. Po upieczeniu przekrój na pół. Nasącz wodą gazowaną.
  • 2. Krem: Do rondelka wlej mleko, wsyp orzechy. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Masę studzimy. Margarynę z cukrem utrzeć. Przestudzony krem dodać do utartej margaryny. Utrzeć ręcznie.
  • 3. Warstwa orzechowa:
    Zagotować margarynę z cukrem i miodem . Gotować do rozpuszczenia. Wsypać posiekane orzechy-wymieszać i chwilkę pogotować .
  • 4. Przełożenie: Ciasto- Krem-ciasto-krem-warstwa orzechowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować