Faworki black&white

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe)

MałaMi
  • 30min

Składniki

3 szkl. mąki + 1 czubata łyżka
200 g śmietany 18%
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki black&white

  • image-25d30551. 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy, aby uzyskać ciasto gładkie, elastyczne, ale lekko klejące (aby potem dobrze się ze sobą łączyły oba ciasta). Do drugiej części dodajemy kakao i również zagniatamy na jednolite ciasto (*gdyby okazało się za suche dodajemy odrobinę śmietany, bo też ma być lekko klejące).
  • image-1jpe1ty2. Ciasto jasne rozwałkowujemy na taki sam kształt, jak ciasto ciemne, a oba na grubość około 2-3 mm (jeśli jest potrzeba podsypania mąką, to trzeba jej używać bardzo ostrożnie, bo ciasta się nie skleją i najlepiej tylko od spodu). Nakładamy jedno na drugim (jeśli było podsypywane mąką od spodu to nakładamy odwrotnie, czyli bardziej elastyczną stroną do siebie), delikatnie dociskamy, by wstępnie skleiły się ze sobą i razem wałkujemy, aby oba placki dobrze się skleiły i miały łączną grubość około 3-4 mm. Tniemy na pasy szerokości około 3-4 cm (jak kto woli), a następnie każdy pas w romby (ja nie robiłam jednakowej wielkości, każdy pas cięłam mniej więcej na pół, znów na pół, itd.). W każdym rombie ostrym nożem robimy na środku nacięcie i przeplatamy przez nie jeden róg, formując faworka (patrz filmik poniżej!).
    Faworki pieczemy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (jasna strona na słomkowy kolor i też należy pilnować temperatury, by nie przesadzić i nie spalić). Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiFaworkikarnawałFilm kulinarnyciastka smażonefaworki dwukolorowefaworki black&whitefaworki biało-brązowefaworki kakaowe

Komentarze

Podobne przepisy

faworki

Dodane przez: zabakaska

faworki

faworki doskonałe na karnawał

Faworki

Dodane przez: aga3103

Faworki

To przepis, z którego korzystam...

Faworki

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Faworki

Moje pierwsze w życiu faworki....

image-1q6vmf5

Dodane przez: paolineczka

Faworki

Przepis na te faworki jest u Nas...

Faworki

Dodane przez: Doraa

Faworki

Mój ulubiony przepis na faworki....

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE