Tort Biust

4.5 (159 ocen)

Tort upiekłam na urodziny- miało być śmiesznie no i smacznie :)

Składniki:

  • Biszkopt okrągły:
    4 jajka
    80 gram mąki pszennej
    80gram mąki ziemniaczanej
    40 gram cukru
    1 łyżka oleju, wody i octu

    Biszkopt na piersi
    3 jajka
    50 gram mąki pszennej
    50 gram maki ziemnaczanej
    30 gram cukru
    1 łyżka oleju, wody i octu

    Krem:
    6 jajek
    300 gram cukru pudru
    2 kostki masła
    10 gram spirytusu
    1 olejek rumowy

    Plastyczna masa cukrowa

    na "skórę"
    6 łyżeczek żelatyny
    15 łyżek wody
    150 gram glukozy w proszku
    ok. 1 kg cukru pudru
    odrobina żółtego barwnika w proszku

    na stanik:
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wody
    50 gram glukozy w proszku
    ok. 450 gram cukru pudru
    dowolny kolorowy barwik w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort biust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08qtg5k 1. 1. Przygotowujemy pierwszy biszkopt w tortownicy o śr. ok 30cm.
    białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, następnie żółtka zmieszane z octem, wodą i olejem, na koniec delikatnie wmieszać mąki razem z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylać do tortownicy i piec w temperaturze 180 do suchego patyczka.
    Przygotowujemy biszkopt na piersi, dokładnie tak samo jak pierwszy. Gotowe ciasto przelewamy do dwóch okrągłych metalowych misek o śr. 14cm. Jeżeli nie mamy dwóch pieczemy po kolei jednak składniki na biszkopt dzielimy na pół i ubijamy następną porcję dopiero po upieczeniu pierwszej. Biszkopty wyciągamy z foremek i czekamy aż wystygną.

    2. Nalewamy do garnka wodę i wstawiamy do zagotownia, jajka i cukier puder wsypujemy do szklanej, metalowej miski lub do garnka, który można postawić na garnek z wodą. Gdy woda sie zagotuje stawiamy na wierzch garnek z jajkami i szybko ubijamy mikserem. Ubijamy tak dlugo aż masa zrobi się biała i zniknie zapach surowych jaj. Następnie ściągamy garnek i ubijamy dalej tak długo aż masa będzie miała temperaturę pokojową. Kolejny krok to utarcie dwóch kostek masła na puszystą masę, potem do masła dodajemy powoli ubite jajka z cukrem, na koniec wlewamy spirytus i olejek rumowy. Mieszamy do połączenia składników. Wkładamy na 10 minut do lodówki

    3.Na okrągły biszkopt kładziemy "piersi" i wycinamy biszkopt na dole tak jak pokazane jest na zdjęciu. Następnie ścinamy delikatnie brzegi u góry z prawej i lewej strony.
    Biszkopty kroimy na blaty, nasączamy i smarujemy kremem.

    4 Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy napęcznieje wsypujemy glukozę. ostrożnie podgrzewamy do rozpuszczenia proszku, dodajemy barwik. Studzimy, potem przekładamy na blat i zaczynamy wygniatać w cukrze pudrze- podsypując go po 200 gram tak długo aż uzyska konsystencję plasteliny. Cienko wałkujemy i nakładamy na ciasto. Nadmiar wycinamy. Tak samo robimy stanik jednak stanik ze "skórą" sklejamy za pomocą wody (moczymy delikatnie "skórę" i przykładamy wycięty wcześniej stanik)

Porady

Masę plastyczną polecam rozwałkować cienko :) a sutki zrobić można z czekolady plastycznej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować