drożdżowy inaczej

4.49 (152 ocen)

  • 10 min

nigdy nie potrafiłam zrobić smacznego ciasta drożdżowego, jednak kiedy poznałam ten przepis nie mam już z nim problemu.

  • 10 min

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy 3/4szklanki oleju
    4 jajka
    szczypta soli
    3/4 szklanki zimnego mleka
    4 szklanki mąki

    Kruszonka:
    3/4szklanki mąki
    1/4 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w dużej misce układać po kolei:

    na sam spód pokruszone drożdże, następnie na to:
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki oleju
    4 roztrzepane jajka
    szczypta soli
    3/4 szklanki zimnego mleka
    4 szklanki mąki

    Przykryć to najlepiej folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Rano wyjąć z lodówki miskę i wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką.
    Wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce.

    Piec w temperaturze 180stopni, przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Drożdżowy kogut

To może cię zainteresować