Parówki w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    1 kg parówki (najlepiej drobiowej)
    0,5 kg mąki
    20 plasterków żółtego sera
    szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę przesiewamy do miski
    mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, lekko podgrzewamy, następnie wrzucamy drożdże, dokładnie mieszamy.
  • 2. do przesianej mąki wbijamy jajko, sól, dodajemy olej, oraz przygotowane mleko z drożdżami wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką. Kiedy składniki będą połączone ze sobą przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ugniatając na jednolitą masę.
    ciasto przykrywamy czystą ścierką i dostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia
  • 3. w międzyczasie obieramy parówki (jeżeli znajdują się w foli), przecinamy na pół. Tak samo robimy z serem.
  • 4. ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji, każdą z nich po kolei wałkujemy w formę prostokąta, nożem wycinamy paski o takiej szerokości aby parówki się w niej "schowały". Następnie układamy na każdy pasek ser, parówkę i zawijamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, a wierzch każdego ciasta delikatnie nacinamy nożem.
  • 5. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

    Możemy podawać z ketchupem oraz sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy