Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i wiśniami ze spirytusu

4.49 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten chrupiący torcik z kremem kawowym , z wiśniami ze spirytusu skusi niejednego biesiadnika na kawałeczek . Po schłodzeniu w lodówce jest po prostu pyszny lecz przeznaczony tylko dla dorosłych.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaty bezowe:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Krem kawowy:
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wrzątku
    2 -3 łyżki likieru kawowego
    25 dag . margaryny
    Dodatkowo:
    wydrylowane wiśnie ze spirytusu
    dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    2-3 łyżki posiekanej czekolady - u mnie gorzka
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Kawy

Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i wiśniami ze spirytusu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i wiśniami ze spirytusu 1. Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaje stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodaje sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną , miksuję. Na papierze rysuję dwa koła o średnicy ok. 22 cm. papier kładę na drugą stronę , aby beza nie miała styczności z ołówkiem . Masę nakładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskam na kształt koła . Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, temperaturę zmniejszam do temperatury 110 stopni z termoobiegiem i piekę ok. 1,5 godziny. Piekarnik wyłączam , lekko uchylam piekarnik i tak pozostawiam blaty do wystudzenia. Blaty zdejmuję z papieru do pieczenia.
  • Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i wiśniami ze spirytusu 2. Jajka ubijam z cukrem na puch, ustawiam na garnku z wrzątkiem i ubijam na parze aż masa zgęstnieje - ok. 5 minut, masę studzę do temperatury margaryny. Masę miksuję dodając porcjami margarynę, zaparzoną i wystudzoną kawę oraz likier kawowy.
  • Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i wiśniami ze spirytusu 3. Pół kremu wykładam na pierwszy blat , w krem wciskam odsączone wiśnie, nakładam drugi blat , lekko dociskam, za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdki dekoruję tort resztą kremu. Po całości rozkładam wiśnie , posypuję siekaną czekoladą. Torcik wstawiam na ok. godziny do lodówki , podaję.

Porady

Masy jajecznej nie można zbyt długo ubijać na parze aby nie powstałam na słodka jajecznica:) Masa zaparzana i margaryna muszą mieć tą samą temperaturę, inaczej masa może nam się zważyć. Ilość dodanej kawy najlepiej kontrolować i dodać wedle swojego smaku Temperaturę pieczenia bezy ,trzeba dostosować do swojego piekarnika, gdyby zbyt mocno się rumieniła najlepiej temperaturę zmniejszyć do 100 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wiśnie

Notka redakcyjna

Krem kawowy to świetna propozycja do wielu deserów, nie tylko ciast. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować