TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM, OWOCAMI I CHRUPIĄCĄ CZEKOLADĄ

4.5 (151 ocen)

  • 55 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Ten tort zachwyci swoją słodyczą, połączoną z gorzkim smakiem czekolady i lekko kwaśnym owocem granatu!
Wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą tworząc burzę doznań kulinarnych!

  • 55 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI/BEZA
    6 białek
    300 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki wiórków kokosowych

    SKŁADNIKI/KREM
    400 ml śmietanki 30%
    250 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    DODATKOWO:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    borówki
    granat
    truskawki
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Kawy

Tort bezowy z kremem kawowym, owocami i chrupiącą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE/BEZA
    Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
    Na papierze do pieczenia obrysować dwa okręgi około 22 cm.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier.
    Miksujemy aż masa będzie idealnie gęsta, stopniowo dodajemy sok z cytryny i mąkę.
    Masą wypełniamy dwa okręgi, wierzch obsypujemy wiórkami.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, zmieniamy temp. na 140 stopni C z termoobiegiem (30 minut).
    Po upieczeniu beze zostawiamy w piekarniku przez 15 minut przy lekko uchylonych drzwiach.
  • 2. PRZYGOTOWANIE/MASA
    Śmietankę miksujemy razem z serkiem do uzyskania gęstej masy.
    Pod koniec dodajemy cukier i kawę, mieszamy składniki jeszcze chwilę miksując.
    Gotową bezę smarujemy kremem i dekorujemy według uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować