1.Blaty bezowe:
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 24 cm.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny wymieszać mikserem.Piane z białek przełożyć na narysowane koło ( ja użyłam do tego rękawa cukierniczego z ozdobną końcówka aby wyszły ładne wzorki). Piec po jednym blacie w temp 180°C przez 30 minut ( ew. można piec od razu na 2 blachach na dolnej grzałce)
2.Krem:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać kakao, pokruszoną czekoladę , spirytus i wymieszać.
3.Wykonanie:
Ostudzone blaty bezowe przekładamy kremem czekoladowym i wkładamy do lodówki alby tort nieco stwardniał.
Komentarze