Tort bezowy

4.5 (176 ocen)

Krem jest bardzo czekoladowy i pyszny a blaty bezowe chrupiące:)

Składniki:

  • Na blaty bezowe:
    -9 schłodzonych białek
    - 350 g cukru pudru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - kilka kropel soku z cytryny
    Na krem:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
    -250g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    -ew.cukier puder do smaku
    -4 kopiate łyżki
    -1 tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe:
    Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 24 cm.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny wymieszać mikserem.Piane z białek przełożyć na narysowane koło ( ja użyłam do tego rękawa cukierniczego z ozdobną końcówka aby wyszły ładne wzorki). Piec po jednym blacie w temp 180°C przez 30 minut ( ew. można piec od razu na 2 blachach na dolnej grzałce)
  • 2. Krem:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać kakao, pokruszoną czekoladę , spirytus i wymieszać.
  • 3. Wykonanie:
    Ostudzone blaty bezowe przekładamy kremem czekoladowym i wkładamy do lodówki alby tort nieco stwardniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować