Kawowy tort bezowy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Ten lekki, pyszny tort składa się z chrupiącej bezy i delikatnego kremu kawowego. Prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na blaty bezowe:
    5 białek z dużych jajek eko
    1,5 szkl. drobnego cukru
    1 łyżka octu jabłkowego
    1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

    Składniki na masę kawową:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka wody
    3 łyżki brandy lub rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Kawowy tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie blatów bezowych:
    Ubić białka na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce.
    Na koniec ubijania delikatnie wmieszać skrobię i ocet jabłkowy.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 23 cm.
    Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, uformować przy pomocy łyżki lekko spłaszczone ,,chmurki".
    Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni.
    Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych.

    Przygotowanie masy kawowej:
    Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać brandy i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i ubić na gęsty krem.
    Masę kawową podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty bezowe. Udekorować.
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować